21 dagen zonder te klagen – de challenge

21 dagen zonder klagen

Challenge uit het boek ‘Een betere wereld’ (A complaint free world) van Will Bowen

Ik zie mijzelf als een positief persoon. Sterker nog, mijn vrouw noemt mij af en toe mister positive. Toch kan het altijd beter. Klagen over het weer, een collega, de computer die traag is of een van de vele andere onderwerpen die dagelijks de revue passeren levert niets op. Soms roep ik wel eens, even lekker klagen, maar het is niet constructief, ik voel me er niet beter door en vaak trek je je mensen om je heen mee in het geklaag, wat zich uit in een negatievere sfeer.

Na wat zoekwerk kwam ik uit bij het boek ‘A complaint free World‘ van Will Bowen. Hij daagt je uit om 21 dagen niet te klagen, geeft achtergrond over waarom men klaagt en draagt oplossingen aan om klagen te voorkomen. Zei je uitdaging? Ik doe mee!

Tijd voor een challenge, 21 dagen niet klagen!

Hoe werkt de complaint free world challenge

De basisregels zijn eenvoudig. Draag een armbandje die je eenvoudig kan wisselen van arm. Klaag je, dan wisselt het armbandje van arm (of muntje wisselen van broekzak bijvoorbeeld, als een armbandje niet mogelijk is). Door de fysieke handeling te koppelen aan de klaagzang, ben je je veel bewuster van het geklaag. Iedere dag dat je je bandje niet wisselt, kom je dichterbij 21 dagen niet klagen. Wissel je je armbandje? Dan begin je weer bij het begin, net zolang tot je 21 dagen aaneengesloten niet geklaagd hebt. 

En wat is dan de definitie van ‘klagen’? Elke uiting van ongenoegen/ontevredenheid, pijn of verdriet.

Hoe werkt dit dan in praktijk? Op dag 1 begint het ‘s ochtends al goed. Eerst mopperen op de automobilist die 60 rijdt waar je 80 mag… Zuchtend op werk melden dat het alweer regent… Klagen over dat kleine pijnscheutje in je nek (terwijl het eigenlijk best meevalt)… Iedere keer mag het armbandje van arm wisselen. Dan pas blijkt dat ik, ondanks dat ik mijzelf als positief zie, vaker klaag dan ik had verwacht. Deze challenge zou wel eens lang kunnen gaan duren!

Wat kan je van het boek van Will Bowen verwachten?

Het boek geeft je definities van klagen, inspirerende verhalen van deelnemers en handvatten om klagen tegen te gaan. Het boek is opgebouwd in 4 delen:

  • Onbewust onbekwaam
  • Bewust onbekwaam
  • Bewust bekwaam
  • Onbewust bekwaam

Je gaat van de fase dat je niet bewust bent dat je aan het klagen bent, naar een situatie waar je steeds bewuster bent, tot je een moment bereikt dat je niet meer na hoeft te denken over klagen, omdat je gewoonweg niet meer klaagt.

Zelf ben ik het originele (Amerikaanse) boek aan het lezen. Wat mij opvalt is de overtuiging van Will Bowen dat je niet alleen jezelf veranderd, maar ook de mensen om je heen. Dat je als je stopt met klagen, mensen in je omgeving positiever maakt, waardoor je uiteindelijk de hele wereld verbetert. Het uiteindelijke doel is zelfs wereldvrede. Het is een nobel doel, waarbij ik hoop dat hij slaagt (ik moet eerlijk zeggen dat ik dit voor de challenge anders had verwoord… En ik ben nu een week bezig). Het leest lekker weg en het zorgt er voor dat je gemotiveerd blijft.

Mijn doel is om jullie ongeveer 1 keer per maand een update te geven over waar ik denk te staan. Daarbij zal ik ook meer de inhoudt van het boek van Will Bowen behandelen.

Hoe is de eerste week van de klaagvrije challenge bevallen?

Allereerst moet ik, zoals ik eerder aangaf, bekennen dat ik meer klaag dan ik dacht. Ik ben op 1 oktober begonnen en na een week ben ik nog geen dag klaagvrij doorgekomen. Om een paar leuke feiten/ervaringen uit het boek te noemen:

  • Gemiddeld klaagt een mens 15 tot 30 keer per dag
  • De meeste mensen houden de challenge niet vol
  • De mensen die de challenge wel volbrengen doen er meestal 4 tot 8 maanden over

Dit wordt dus inderdaad geen korte uitdaging!

Als ik naar de fases kijk die Will Bowen noemt, dan zit ik inmiddels wel in ‘Bewust onbekwaam’. Ik klaag nog, maar ik betrap mijzelf erop. Keer op keer… Ik kan aardig accepteren dat ik klaag. Wat mij wel opvalt, is dat ik ook veel bewuster ben van de mensen om mij heen. Nu ik bewuster bezig ben met klagen, merk ik ook het geklaag van andere veel meer op. Daarbij merk ik ook op, dat dit emotioneel ook gevolgen heeft. Als een fervente klager aan komt lopen bij mensen hoor je ze al zuchten. Binnen een paar minuten worden ze toch meegezogen in een gesprek en doen ze mee met het klagen. Ik praat op dit soort momenten nauwelijks, ik wil niet van armbandje wisselen.

Zelf merk ik dat ik bewuster mijn woorden begin te kiezen. Loopt iemand te mopperen op het weer, hoor ik mijzelf zeggen ‘Het is weer om het binnen gezellig te maken’. Dit weerspiegelt meteen de beste ervaring tot nu toe.
Klagen doe je over een probleem, zonder er ook maar iets aan te veranderen. Het positief verwoorden van een ogenschijnlijk negatieve situatie is ineens denken in oplossingen! Ik merk dat ik daar erg blij van wordt. 

Dit wordt een lange challenge maar als dit het resultaat van 1 week is, ben ik benieuwd waar het mij gaat brengen!

In de volgende update zal ik naast mijn ervaringen ook meer ingaan op klagen en het voorkomen van klagen.

Wil je als eerste mijn blog posts lezen, schrijf je dan hieronder in op onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten