5 beste dividend ETF’s uit DEGIRO kernselectie

DEGIRO biedt 200 ETF’s aan uit hun kernselectie waar je gratis in kunt handelen. Binnen mijn beleggingsportefeuille staan gezonde bedrijven met een mooi dividend rendement centraal, maar soms is spreiding lastig. ETF’s die dividend uitkeren zijn dan een prima uitkomst als aanvulling. Ik heb alle 200 ETF’s bekeken (ja echt waar). Ik heb gekeken hoeveel dividend ze de afgelopen jaren hebben uitgekeerd en waarin de ETF’s beleggen. Uiteindelijk heb ik de beste 5 ETF’s met een hoge dividenduitkering opgenomen in mijn portefeuille en deze deel ik graag met jullie!

De volledige lijst met ETF’s uit de kernselectie, inclusief de voorwaarden die van toepassing zijn, vind je hier.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op 15 september 2020.

iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF

De eerste ETF met een hoge dividenduitkering is de iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF (ticker IAPD). Het rendement van 3,75% in september 2020. Dit is relatief laag ten opzichte van het gemiddelde over de jaren 2017 tot en met 2019, toen was dit ongeveer 5%.

ISINIE00B14X4T88
BeursEuronext Amsterdam
Gemiddeld rendement laatste 3 jaar5%
Belegt in Australië en Azië
Kosten0,59

Deze ETF volgt 30 aandelen van ondernemingen die een bovengemiddeld dividend rendement bieden. De bedrijven zitten gevestigd in Australië, Hong Kong, Japan, Singapore en Nieuw Zeeland en zitten in verschillende branches, zoals (luxe) consumentengoederen, financiële instellingen, nuts en industrie.

iShares Euro Dividend UCITS ETF

Het tweede fonds uit de ETF Kernselectie is iShares Euro Dividend UCITS (ticker IDVY). Zoals de naam doet vermoeden, volgt deze ETF ondernemingen in de eurozone die dividend uitkeren. De uitkering in september 2020 is 2,16%.

ISINIE00B0M62S72
BeursEuronext Amsterdam
Gemiddeld rendement laatste 3 jaar4,5%
Belegt in Eurozone
Kosten0,40

Ook deze ETF volgt 30 ondernemingen. De landen met het hoogste percentage zijn Frankrijk, Duitsland, Italië en Finland. Ruim 40% van de ondernemingen zit in de financiële sector, verder beleggen ze onder meer in de industrie, Nuts, vastgoed en communicatie. Ook hierbij ligt de focus op grote ondernemingen (zoals BNP Paribas, Proximus, Credit Agricole) die een hoog dividend rendement hebben.

Alec_Stocks_NL

iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF

iShares is goed vertegenwoordigd in deze lijst (4 van de 5 ETF’s met een hoog dividendrendement komt bij ze vandaan). iShares STOXX Global Select Dividend 100 (ticker ISPA) is degene met de grootste spreiding, namelijk wereldwijd. Het rendement in september 2020 is 4%.

ISINDE000A0F5UH1
BeursXetra
Gemiddeld rendement laatste 3 jaar4,3%
Belegt in Wereldwijd
Kosten0,46

STOXX global is een index met 1.800 ondernemingen. 600 uit Europa, 600 uit Amerika en 600 uit Austrazië. Deze ETF volgt de 100 ondernemingen uit deze lijst die ook weer de focus hebben op een boven gemiddelde dividend uitkering. Ongeveer 30% van de portefeuille komt uit Noord-Amerika (USA en Canada), de overige 70% is verspreid over ongeveer 15 andere landen. Ook hier geldt dat de financiële sector met 31% het best vertegenwoordigd is, gevolgd door nutsbedrijven, vastgoed en communicatie.

Ben je op zoek naar aandelen met een hoge dividenduitkering? Abonneer je op onze portefeuille en behaal een dividendrendement van ruim 8% (kosten slechts € 24,95 per kwartaal)!

iShares Euro Total Market Value Large UCITS ETF

Het laatste fonds van iShares is de Euro Total Market Value Large (Ticker IDJV). Deze heeft overeenkomsten met de Euro Dividend ETF, maar heeft ander uitgangspunt. Bij deze ETF staat niet het dividendrendement, maar de financiële positie van het bedrijf centraal. Een gezonde financiële positie wordt belangrijker gevonden dan de uitkering. Gevolg is dat de dividenduitkering lager is, maar de bedrijven er financieel beter voor staat. Het zijn dus potentiële groeiaandelen, met een dividenduitkering. Het dividendrendement in september 2020 is 2,11%.

ISINIE00B0M62T89
BeursEuronext Amsterdam
Gemiddeld rendement laatste 3 jaar3,9%
Belegt in Eurozone
Kosten0,40

Ondanks de overlap met de eerder genoemde Euro Dividend fonds van iShares, zie je het verschil vooral als je naar de individuele fondsen gaat kijken. Je ziet dan ineens bedrijven als Total SA, Sanofi, Siemens en ING hoog in de lijst staan, die niet voorkomen in de andere ETF. Met een uitkering van 3,9% dividend en een focus op financiële gezondheid, mag deze ETF uit de kernselectie van DEGIRO niet in dit lijstje ontbreken.

BNP Paribas Easy FTSE EPRA/NAREIT Eurozone Capped UCITS ETF QD

Tot slot een ETF van BNP Paribas. Dit fonds heb ik gekozen om de spreiding compleet te maken, niet qua demografie, maar qua branche. In de overige ETF’s is vastgoed redelijk ondervertegenwoordigd. Met een vastgoed ETF komt er meer balans in de dividend portefeuille. Het rendement in september 2020 is 3,1%.

ISINLU0192223062
BeursEuronext Paris
Gemiddeld rendement laatste 3 jaar3,2%
Belegt in Eurozone
Kosten0,40

Het zwaartepunt van dit fonds ligt in Duitsland, Frankrijk en België (samen bijna 80% van de totale waarde). De ondernemingen Vonovia SE, Unibail Rodamco en Deutsch Wohnen zijn de 3 belangrijkste posities (samen net geen 30%. De ETF volgt meerdere vormen van vastgoed, zoals wonen, winkels, logistiek en industrieel. Ook dit zorgt weer voor spreiding en dus voor verlaging van het risico.

De reden dat ik deze 5 dividend ETF’s in mijn portefeuille heb, is dat ik spreiding heb over de hele wereld (Europa is iets oververtegenwoordigd, maar dat vind ik prettig vanwege beperkter valutarisico) en er ook een deel vastgoed in zit. Tot slot, frequentie van de uitkering van het dividend is in alle 5 de gevallen 4 keer per jaar.

Alec_Stocks_NL

Aandachtspunten beleggen in kernselectie

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je wilt beleggen in ETF’s uit de kernselectie. Er zijn namelijk een aantal regels gebonden. Volg de volgende richtlijnen

  • Gebruikt de juiste ISIN (ziet er ongeveer zo uit: IE00B14X4T88 )
  • Gebruikt de juiste beurs uit de lijst van de kernselectie
  • Maximaal 1 transactie per kalendermaand per ETF
    • Uitzondering is aankopen dezelfde kant op. Dus 2 keer kopen mag, 1 koop en 1 verkooptransactie niet
  • Het moet gaan om ETF’s uit deze lijst van DEGIRO

Door alle 5 de ETF’s uit de kernselectie van DEGIRO op te nemen in je dividend beleggingsportefeuille, is er een mooie spreiding op demografie en branche!

Wil je meer lezen over dividend beleggen?

Wil je als eerste mijn tips lezen, schrijf je dan onderaan de pagina in op mijn nieuwsbrief!

Let op, met beleggen loop je risico geld te verliezen

Ik ben bij berekenen van het dividendrendement uitgegaan van de koers van januari van het betreffende jaar dat dividend is uitgekeerd. Ik heb naar de beursjaren 2017 tot en met 2019 gekeken. Eventuele koerswinsten/verliezen heb ik niet meegenomen, aangezien mijn strategie buy and hold is (tenzij er iets uitzonderlijks gebeurt, verkoop ik mijn aankopen niet).

Dit is mijn visie, elke transactie die je zelf is op eigen risico. De auteur en www.mindset-business-finance.com zijn niet verantwoordelijk voor enige (financiële) schade.