Beleggen bij DEGIRO

Beleggen bij DEGIRO

Ga je voor het eerst beleggen, of heb je wel ervaring maar is dit de eerste keer dat je gaat beleggen bij DEGIRO? Dan ben je op de juiste plaats! 

In dit artikel lees je wat je minimaal nodig hebt om te kunnen beleggen, bijvoorbeeld bij DEGIRO. Daarnaast heb ik ook een video toegevoegd hoe het platform van DEGIRO werkt en hoe je je eerste transacties kan doen.  

Video: Beleggen bij DEGIRO

Het is makkelijker om te kijken dan om te lezen. In de volgende video krijg je een eerste indruk van het platform van DEGIRO en laat ik zien hoe je aandelen en ETF’s koopt. 

Lees je liever? Onder de video geef ik meer uitleg!

Voor je gaat beleggen

Voor je gaat beleggen heb je een aantal zaken nodig, namelijk een broker, een doel en geld. 

Een broker
Een broker is een bedrijf met een platform dat aandelen kan registreren. Je stort er geld, kiest je aandeel, ETF, obligatie of een ander beleggingsproduct (ook wel effecten genoemd) en koopt hem aan. Het betreffende effect wordt op jouw naam gezet. De broker faciliteert dit en zorgt dat jij zicht hebt op welke effecten je in bezit hebt. Wil je ze verkopen, kan dat uiteraard ook via de broker.

Een beleggingsdoel
Een doel om te beleggen is cruciaal. Veel particulieren hebben geen doel, handelen vervolgens zonder strategie (teveel) en verliezen (soms een aanzienlijk deel) van de inleg. Een doel kan dit voorkomen. Ter illustratie neem ik eigen doel als voorbeeld. Ik beleg vrijwel uitsluitend om een passief inkomen op te bouwen. Ik beleg in bedrijven waarvan ik denk dat ze over 20 jaar nog bestaan, die een mooi dividendrendement opleveren en financieel gezond zijn. Iedere maand koop ik minimaal 1 nieuw aandeel. Iedere euro die de portefeuille in gaat, blijft daar ook in. Het enige geld wat ik mag opnemen zijn de uitgekeerde dividenden (maar hoeft niet, meestal beleg ik dit opnieuw).  Stort de beurs in, is dat niet erg, want uiteindelijk gaat de beurs toch weer omhoog (of het nu in 15 of 15 jaar is).

Bedenk voor jezelf waarom je belegt, hoe lang je je geld wilt missen (bij voorkeur 5+ jaar) en of je in ETF’s of in aandelen wilt beleggen. Zet dit op papier en hou je er vervolgens aan! 

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Dit is een van de meest gestelde vragen. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van je doel, maar wil je gewoon starten met beleggen in bijvoorbeeld ETF’s (mandje met aandelen), dan kan dat al met enkele tientjes. Er zijn best wat ETF’s die je voor 20 tot 30 euro kan kopen. Veel brokers bieden een selectie van ETF’s aan waar je gratis in kan handelen. Bij DEGIRO is dit de kernselectie. Je betaalt geen transactiekosten, de enige kosten die je hebt is een kostenvergoeding van de ETF die vaak tussen de 0,1 en 0,6% per jaar ligt. Veel goedkoper en laagdrempeliger wordt het niet.

Meer lezen over de KernSelectie van DEGIRO, hoe het werkt en welke ETF’s ze aanbieden zonder transactiekosten? Lees het hier op hun site.

Overzicht van de software van DEGIRO

Wil je beleggen bij DEGIRO dan ben je afhankelijk van de tradingsoftware die DEGIRO aanbiedt. De trading software ziet er als volgt uit (printscreen januari 2022)

beleggen bij degiro overzicht trader

Als je inlogt, is dit het eerste scherm dat je ziet (wanneer je inlogt op een computer). Op een telefoon is het vergelijkbaar, maar staan de blokken onder elkaar en staat de linkerbalk onderin. Het kan er wat druk en overweldigend uitzien, maar als je een paar keer ingelogd bent geweest, zal je zien dat het redelijk intiutief werkt. 

De meest gebruikte opties als je gaat beleggen bij DEGIRO zijn de volgende:  

Indices
In het midden staat het blok ‘Indices’. Hier zie je de index (in dit geval is de AEX geselecteerd) met het koersverloop van vandaag. Je kan ook andere periodes zoals 1 maand of 5 jaar selecteren. Hier zie je in 1 oogopslag het huidige sentiment.

Winners/losers
Links zie je de grootste winnaars en verliezers van de dag van de geselecteerde index.

Zoekfunctie
Links bovenin (waar nu ‘pfe’ staat) is de zoekfunctie. Zoek je een aandeel of ETF, start dan daar. Vervolgens kom je bij het betreffende aandeel uit. Als je bij de gevonden ETF/aandeel bent, kan je een transactie uitvoeren (hierover later meer ). 

Portefeuille
Links in de zijbalk zie je ‘portefeuille’ staan. Hier vind je je beleggingen die je momenteel in bezit hebt terug.

De blokken agenda, laatste nieuws, top nieuws en valuta bespreek ik in dit artikeel niet, aangezien die voor de meeste beleggers minder relevant zijn (ik ga er vanuit dat je belegt voor de lange termijn, als belegger op de korte termijn kan je hier natuurlijk veel anders over denken). 

Zo koop je aandelen bij DEGIRO

Wil je daadwerkelijk een transactie uitvoeren, dan zoek je eerst het aandeel dat je wilt aankopen op. In dit voorbeeld heb ik het aandeel Pfizer (een van de Amerikaanse Dividend Aristocrats) gekozen. Vervolgens kan je ‘koop’, of de groene ‘K’ klikken en kom je in het volgende scherm.

Wil je (in dit geval Pfizer) een aandeel of ETF aankopen bij DEGIRO, dan moet je een aantal velden invullen. Allereerst moet je kiezen wat voor order je wilt inleggen. Een dagorder vervalt aan het einde van de dag als hij niet is uitgevoerd, een doorlopende order blijft gewoon staan. 

Vervolgens moet je kiezen tussen een ‘limitorder‘ of een ‘Marketorder‘. Een Marketorder voert de order uit tegen de eerst beschikbare koers (die je in dit geval bij ‘Laat’ ziet, dat is de prijs waartegen iemand zijn aandelen wilt verkopen). Bij een limitorder moet je zelf een prijs opgeven. Dan wordt de transactie alleen uitgevoerd als iemand het aandeel/ETF voor de  opgegeven prijs (of beter). 
Tip: gebruik altijd een limitorder! Het kan voorkomen dat bij een marketorder de prijs bijzonder ongunstig uit valt!

Het enige wat nog rest is de prijs die je wilt betalen en het aantal dat je voor die prijs wilt kopen op te geven. Vul je in dit voorbeeld 10 stuks tegen een prijs van 54,95 in, dan zal hij (zeer waarschijnlijk) direct worden uitgevoerd tegen een prijs van 54,92. 
Vul je 54,80 in, dan zal de prijs eerst moeten zakken tot die prijs tot de order uitgevoerd worden, maar je betaald nooit meer dan 54,80. 

De andere velden onder ‘prijsdata’ laat ik voor nu even voor wat het is. Deze worden vooral relevant als je in aandelen met hele lage volumes gaat handelen.

Als het goed is heb je nu je eerste order ingelegd! 

En is het gelukt? Heb je nog vragen over deze broker of wil je een vergelijkbare uitleg van een andere broker? Laat het me weten in een reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.