De beste dividend aandelen van de Dow Jones

Let op, dit bericht is geschreven voor het coronavirus en de prijzenoorlog op de oliemarkt. Meerdere sectoren (zoals olie en financiële sector) staan onder druk en daarmee ook de dividend uitkeringen. Hou daar rekening mee bij het lezen van dit artikel.

De volledige naam van de Dow Jones is de Dow Jones Industrial Average. De index bestaat sinds 1896 en is daarmee de oudste index van de Verenigde staten. De index bevat 30 bedrijven die samen een weerspiegeling moeten vormen van het Amerikaanse bedrijfsleven. Binnen de Dow Jones zijn uiteraard een aantal aandelen die een mooi dividend uitkeren.

Beste dividend aandelen dow jones 2020 afbeelding

ExxonMobil

ExxonMobil is een van de 6 grootste oliemaatschappijen ter wereld. Binnen Nederland is ExxonMobil vooral bekend van het merk Esso. Het aandeel van ExxonMobil heeft de hoogste dividenduitkering van de Dow Jones.

Winst per aandeel4,88
Cashflow per aandeel10,38
Koers / winstverhouding19
Rendement eigen vermogen7,4%
Dividend per aandeel3,43
Dividendrendement5,1%
Solvabiliteit20%

Waar Shell als oliemaatschappij binnen de AEX het hoogste dividendrendement oplevert, doet Exxon Mobil dat binnen de Dow Jones. Met 5% betalen ze het hoogste dividend. Het aandeel is redelijk geprijsd, het dividend stijgt al een aantal jaar achter elkaar en uit de jaarrekening blijkt dad het dividend voorlopig nog prima betaalbaar is. Uiteraard moet je er geen probleem mee hebben om in een oliebedrijf te investeren.

IBM

IBM staat voor International Business Machines en is het bedrijf achter de eerste personal computer. Tegenwoordig is het merk actief in 160 landen (met een omzet van bijna $ 80 miljard!) en zijn ze een brede IT dienstverlener en hardware/software verkoper. Het bedrijf bestaat al sinds 1911, dus heeft zijn sporen ruimschoots verdiend. Dit is financieel ook te zien:

Winst per aandeel9,52
Cashflow per aandeel12,31
Koers / winstverhouding16
Rendement eigen vermogen45%
Dividend per aandeel6,48
Dividendrendement4,6%
Solvabiliteit26%

IBM staat er financieel goed voor. Ze keren 50% van de cashflow ongeveer uit aan dividend, wat een rendement oplevert van 4,6%. Het rendement op het eigen vermogen is met 45% zeer goed. Daar staat wel tegenover dat de solvabiliteit wat aan de lage kant is met 26%. IBM keert al vele jaren dividend uit en staat bijna op de lijst van dividend aristocrates, de lijst van bedrijven die al 25 jaar lang jaarlijks dividend uitkeren én verhogen. Vanuit oogpunt van dividend uitkering is dit dus een prachtig aandeel.

Chevron

Chevron is de 2e oliemaatschappij in deze lijst. Oliemaatschappijen keren relatief veel dividend uit. Ook Chevron hoort bij de 6 grootste oliemaatschappijen van de wereld. Ondanks de overeenkomsten zijn er ook verschillen.

Winst per aandeel6,97
Cashflow per aandeel8,90
Koers / winstverhouding16,5
Rendement eigen vermogen9,8%
Dividend per aandeel4,76
Dividendrendement4,1%
Solvabiliteit60%

Wat direct opvalt als je Exxon en Chevron met elkaar vergelijkt, is dat de solvabiliteit en het rendement op het eigen vermogen hoger is bij Chevron, maar de koers / winst verhouding lager. Het dividendrendement van het aandeel van Chevron is iets lager, maar de financiële positie is sterker. Oliemaatschappijen zijn wat betreft winstgevendheid sterk afhankelijk van de olieprijs. Ze kunnen een mooie aanvulling zijn op je portefeuille, maar laat olie aandelen niet teveel overheersen. Je kan kiezen beide aandelen op te nemen, maar als je er maar 1 wilt kiezen, zou ik persoonlijk voor Chevron gaan, vanwege een gezondere balans.

Pfizer

Pfizer is een van de grootste farmaceutische bedrijven en bestaat al sinds 1849. Het is gevestigd in New York, maar de producten worden in ongeveer 125 landen verkocht. Pfizer besteedt ongeveer 15% van de omzet uit aan onderzoek, maar heeft toch nog voldoende cash over om dividend uit te keren.

Winst per aandeel2,87
Cashflow per aandeel4,41
Koers / winstverhouding13,3
Rendement eigen vermogen28%
Dividend per aandeel1,52
Dividendrendement3,55%
Solvabiliteit38%

De solvabiliteit is met bijna 40% prima, net als het rendement op het eigen vermogen. Het dividendrendement is met 3,55% niet het hoogste, maar het is prima betaalbaar met de huidige cashflow. Bij geneesmiddelen is er wel altijd het risico dat een concurrent met een beter betaalbaar of beter werkend alternatief komt. Pfizer heeft een vrij brede medicijnen portefeuille wat dit risico redelijk mitigeert. Het dividend wordt al jaren netjes uitgekeerd en regelmatig verhoogd. Dit maakt Pfizer als Amerikaans dividendaandeel zeker een plekje in deze lijst verdient.

Walgreens Boots Alliance

Walgreens Boots Alliance is net als Pfizer een farmaceutisch bedrijf. Het verschil met Pfizer is dat Walgreens Boots naast medicijnontwikkeling ook een drogisterijketen is. Ze staan pas sinds 2018 in Dow Jones (in plaats van General Electric). Ze hebben een jaaromzet van boven de $ 100 miljard.

Winst per aandeel4,08
Cashflow per aandeel7,73
Koers / winstverhouding9,21
Rendement eigen vermogen15%
Dividend per aandeel1,83
Dividendrendement3,3%
Solvabiliteit27%

Met 3,3% is de dividenduitkering van dit aandeel de afsluiter van de lijst. Het dividend is $ 1,83. Met een cashflow van 7,73 en een winst van 4,08 per aandeel is dit samen met een ExxonMobil wellicht het beste dividendaandeel uit de Dow Jones, als je kijkt naar dekking van het dividend. Het dividend wordt al jaren uitgekeerd en verhoogd wat alleen maar ten goede komt aan de betrouwbaarheid van de uitkering.

De aandelen binnen de Dow Jones geven niet het beste dividendrendement, maar het zijn grote bedrijven met een solide financiële basis en een uitstekende dividend historie. Zeker als je de jaarlijkse groei van het dividend per aandeel in acht neemt, kunnen ze een prima aanvulling zijn op je beleggingsportefeuille.

Meer over dividend aandelen

Naast de beste dividend aandelen uit de Dow Jones, heb ik ook andere indexen bekeken:

Wil je regelmatig tips en reviews ontvangen, schrijf je dan hieronder in op de nieuwsbrief!

Ik ben bij berekenen van het dividendrendement uitgegaan van de koers van januari van het betreffende jaar dat dividend is uitgekeerd. Ik heb naar de beursjaren 2017 tot en met 2019 gekeken. Eventuele koerswinsten/verliezen heb ik niet meegenomen, aangezien mijn strategie buy and hold is (tenzij er iets uitzonderlijks gebeurt, verkoop ik mijn aankopen niet).

Dit is mijn visie, elke transactie die je zelf is op eigen risico. De auteur en www.mindset-business-finance.com zijn niet verantwoordelijk voor enige (financiële) schade.