De beste dividend aandelen S&P 500

Let op, dit bericht is geschreven voor het coronavirus en de prijzenoorlog op de oliemarkt. Meerdere sectoren (zoals olie en financiële sector) staan onder druk en daarmee ook de dividend uitkeringen. Hou daar rekening mee bij het lezen van dit artikel.

De S&P 500 bestaat (logischerwijs) uit 500 Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen. Van deze 500 zijn er ongeveer 400 aandelen uit de S&P 500 die dividend uitkeren. De percentages verschillen van minder dan 1 procent tot boven de 10 procent. Aan de hand van meerdere selectiecriteria heb ik een aantal bedrijven uitgekozen, waarvan ik denk dat deze een aanvulling zijn op een beleggingsportefeuille met dividend aandelen.

Mijn voorkeur voor dividendaandelen (en ETF’s) komt voort uit het idee dat ik een aanvullend (en in de toekomst een vervangend) passief inkomen genereer. De dividendaandelen die ik zelf selecteer zijn soms risicovol (met een dividendrendement van boven de 10%) en soms zeer defensief (maar met groeipotentie). Het is een selectie van verschillende indexen. Dit is een selectie van dividend aandelen uit de S&P 500.

beste dividend aandelen S&P 500

Discover Financial Services (DFS)

Eigenlijk is Discover Financial Services (DFS) niet een aandeel dat je verwacht in deze lijst. Het dividendrendement is namelijk relatief laag met 2,3%. Vaak komt een aandeel met een dusdanig lage dividenduitkering voor mij dan niet in aanmerking. DFS keert ook pas enkele jaren dividend uit. Het bedrijf is niet heel bekend, maar toch het qua grote, het 4e bedrijf op gebied van credit cards (na VISA, MasterCard en American Express). Een korte blik op de cijfers geeft het volgende beeld.

Solvabiliteit12%
Rendement eigen vermogen25%
Koers / winstverhouding8,35
Dividendrendement2,3%
Dividend per aandeel1,68
Vrije kasstroom per aandeel7,91

Het bedrijf heeft een prima rendement en cashflow. De pay out ratio is onder de 20%. Daar komt bij dat DFS afgelopen jaren het dividend meermaals verhoogt heeft en dat lijkt niet te stoppen. De verwachting is dat het bedrijf ongeveer 10% per jaar groeit. Vanuit financieel opzicht, de (potentiële) groei en mogelijke verhogingen van het dividend zijn voor mij redenen om DFS op te nemen in deze lijst.

Invesco

Invesco is een vermogensbeheerder. Ze investeren wereldwijd, zowel in aandelen, ETF’s, goud als obligaties. Ze hebben een wereldwijde visie, maar werken met lokale kantoren, om zo goed beeld van de (lokale) markten te vormen.

Solvabiliteit33%
Rendement eigen vermogen12%
Koers / winstverhouding14,19
Dividendrendement6,82%
Dividend per aandeel1,22
Vrije kasstroom per aandeel1,60

Invesco is een brede vermogensbeheerder, waardoor je direct een deel spreiding in je portefeuille opneemt als je in Invesco belegt. Daarnaast is het bedrijf gezond als je kijkt naar de balans. Wel blijft er relatief weinig geld over als je kijkt naar de cashflow ten opzichte van de dividenduitkering om nieuwe investeringen te doen. Toch is de cashflow voldoende om het dividend uit te keren en past deze prima in een dividend portefeuille.

Williams Companies

Williams Copmanies is een energiebedrijf. Energiebedrijven zijn kapitaalintensieve bedrijven, maar staan ook bekend om relatief hoge dividend uitkeringen. Williams richt zich met name op transport van energie.

Solvabiliteit33%
Rendement eigen vermogen0,93%
Koers / winstverhouding23,17
Dividendrendement7,4%
Dividend per aandeel1,60
Vrije kasstroom per aandeel1,86

Williams companies is een bedrijf met een wat hoger risico. De schulden op korte termijn worden net niet gedekt en de cashflow is ook niet altijd positief geweest afgelopen jaren. Het rendement eigen vermogen is ook wat wisselvallig als je naar de afgelopen jaren kijkt (van negatief tot ongeveer 15%). Je ziet dit terug in het dividendrendement, dat ligt hoger dan gemiddeld (tevens dus hoger risico). In een portefeuille met ook wat defensieve investeringen, kan dit een prima aanvulling zijn.

Als particulier geld uitlenen tegen 10%? Dat kan, lees hier hoe!

Altria Group Inc

Altria is het bedrijf achter onder meer Marlboro, vroeger beter bekend onder de naam Philips Morris. Het is niet alleen tabaksproducent, maar ook producent van wijn en energie (de tabaks-tak genereert wel de hoogste omzet). Tabaksproducenten staan net als energiebedrijven, bekend om het dividend.

Solvabiliteit12%
Rendement eigen vermogen+/- 100%*
Koers / winstverhouding13*
Dividendrendement7,4%
Dividend per aandeel3,28
Vrije kasstroom per aandeel4,06

In 2019 is door een eenmalige kostenpost geen winst gemaakt. De omzet, de marges en de cashflow blijven relatief gelijk. De verkoop van sigaretten neemt af, maar door prijsstijging en alternatieve producten (zoals e-sigaret) blijft de omzet wel op pijl. Blijvend risico bij tabaksproducenten is de afname van de afzet en de continue stroom rechtszaken tegen tabaksproducenten (enkele honderden per jaar).

* Koers / winstverhouding en rendement eigen vermogen zijn op basis van de jaren voor 2019, aangezien in 2019 verlies is geleden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

CentruryLink

CentruyLink is een technologiebedrijf dat zich richt op communicatie, beveiliging, cloud oplossingen en netwerkdiensten. Ze zijn de op 3 na grootste van de Verenigde Staten in hun vakgebied.

Solvabiliteit20%
Rendement eigen vermogen-%
Koers / winstverhouding
Dividendrendement7,2%
Dividend per aandeel1,00
Vrije kasstroom per aandeel2,84

CenturyLink heeft al een aantal jaar geen winst gemaakt. Dit komt door eenmalige afschrijvingen van activa (met name immateriële activa) en andere eenmalige kosten. De bruto marge ligt rond de 50% (prima dus) en de vrije cashflow per aandeel is ook voldoende om het dividend te betalen. Wel hebben ze in 2018 een forse dividend verlaging gehad. Het aandeel heeft dus een mooi dividendrendement, maar is er ook een met een hoger risico.

Lees hier meer artikelen over dividend aandelen!

Tot slot

Dit zijn mijn vijf S&P 500 dividend aandelen die bovenaan staan. De bedrijven komen uit verschillende branches en hebben gezamenlijk een gemiddeld dividendrendement van 6,2% (inclusief DFS met ‘slechts’ 2,3%). Er zijn nog meer hoog dividend aandelen binnen de S&P 500, met als uitschieter Macerich Co (11% dividendrendement), maar die vond ik met name vanwege de risico’s niet passen binnen deze lijst.

Wil je zelf een jaarrekening leren lezen, dan is dit boek een goede start:

Wil je op de hoogte blijven bij nieuwe posts, schrijf je dan hieronder in op de nieuwsbrief of volg ons op Facebook!