De beste dividend aandelen uit de FTSE 100

Let op, dit bericht is geschreven voor het coronavirus en de prijzenoorlog op de oliemarkt. Meerdere sectoren (zoals olie en financiële sector) staan onder druk. Hij daar rekening mee bij het lezen van dit artikel. Dividendrendement is stand op 19 februari 2020.

FTSE staat voor Financial Times Stock Exchanges en is de belangrijkste index van het Verenigd Koninkrijk. De 100 grootste bedrijven (gemeten op basis van beurswaarde) staan hier genoteerd. In vergelijking tot andere indexen in Europa valt 1 ding direct op. Het gemiddelde dividend van de aandelen op de FTSE is een stuk hoger! Ik heb een selectie gemaakt van aandelen met een hoog dividend rendement, maar ook een goede financiële positie.

Kleine opmerking vooraf. Als je koersen van de FTSE ziet, schrik dan niet. De bedragen zijn in pennies (GBX) en niet in ponden. Als een aandeel van de FTSE 1500 GBX noteert, is hij dus eigenlijk 15 pond (bedragen delen door 100).

Dit is mijn lijst van dividend aandelen uit de FTSE die een prima aanvulling zijn op een dividend beleggingsportefeuille.

dividend aandelen FTSE londen

Glencore

Glencore is een in Zwitserland gevestigd handelshuis (maar is wel als dividend aandeel aan de FTSE genoteerd). Het handelt in energie, agrarische producten, metalen en mineralen. Het bedrijf had rond 2015 behoorlijke problemen, waardoor het bedrijf bijna failliet was. Inmiddels groeit de omzet weer en keert het bedrijf weer dividend uit. Financieel ziet Glencore er zo uit:

Solvabiliteit35%
Rendement eigen vermogen7,4%
Koers / winstverhouding15.35
Dividendrendement6,5%
Dividend per aandeel0,20
Vrije kasstroom per aandeel0,96

Glencore heeft de afgelopen jaren het dividend een aantal keer verhoogd, passend bij de cashflow van het bedrijf. De schuldenpositie is momenteel prima. Toch is het bedrijf redelijk afhankelijk van de grondstofprijzen, waardoor de resultaten jaarlijks redelijk kunnen verschillen. Het is met 6,5% een mooi aandeel om in als dividendaandeel op te nemen in je portefeuille.

Imperial Brands

Imperial Brands is een tabaksfabrikant. Het is bekend van merken als Davidoff, Gauloises, Drum en Rizla. Verder ontwikkelen ze ook E-sigaretten. Imperial Brands is de op 4 na grootste tabaksproducent van de wereld en bestaat al sinds 1901.

Solvabiliteit14,5%
Rendement eigen vermogen19%
Koers / winstverhouding17,3
Dividendrendement11,49%
Dividend per aandeel2,06
Vrije kasstroom per aandeel3,88

Als je naar de combinatie vrije cashflow en het dividend kijkt, is dit prima. De afgelopen jaren geven een vergelijkbaar beeld, op 2015 na. Het eigen vermogen is wel relatief klein, wat betekent dat de schuldenpositie best groot is. De korte termijn schulden worden net niet gedekt door bezittingen, wat een probleem kan gaan vormen. Daar staat wel een dividendrendement van ruim 11% tegenover. Het is daarmee een van de aandelen van de FTSE met het hoogste dividend!

Beleggen in Amerikaanse hoog dividend aandelen? Dit boek is wellicht iets voor jou!

BHP Group

BHP Group is het grootste mijnbedrijf ter wereld. Ze leveren producten als ijzererts, steenkool, koper, aardgas en aardolie. Ze hebben kantoren, mijnen en delfstofverwerkende fabrieken over de hele wereld. Het bedrijf bestaat in de huidige vorm (na een fusie) sinds 2001, echter is de eerste mijn in 1885 gestart. Mijnbouw klinkt ouderwets, maar met een beurswaarde van boven de 60 miljard is het een serieus bedrijf. Financieel ziet het bedrijf er als volgt uit.

Solvabiliteit47%
Rendement eigen vermogen16,2%
Koers / winstverhouding17,9
Dividendrendement6,1%
Dividend per aandeel1.10
Vrije kasstroom per aandeel2,77

Wat opvalt is dat het eigen vermogen hoog is, net als de dekking voor de kortlopende schulden. De vrije cashflow is erg wisselend, wat meteen het grootste risico is. Ze zijn afhankelijk van grondstofprijzen, zijn deze te laag, heeft dit grote impact. Toch is de financiële gezondheid van het bedrijf prima. Zet dat weg tegen een dividendrendement van ruim 6%, dan zie je dat het een prima bedrijf is voor in een dividend portefeuille.

BT Group

BT Group is een telecombedrijf dat wereldwijd actief is. Het heeft in Nederland een joint venture (Telfort), maar ook buiten Europa is het actief. Vooral in het Verenigd Koninkrijk hebben ze een sterke marktpositie. Ze hebben het grootste mobiele netwerk en zijn de een na grootste als het gaat om betaalde sport op TV. Verder ontwikkelen ze zich in snelle internetverbindingen, zowel zakelijk als voor particulieren.

Solvabiliteit23%
Rendement eigen vermogen21%
Koers / winstverhouding10
Dividendrendement9,8%
Dividend per aandeel0.15
Vrije kasstroom per aandeel0,38

De cijfers laten een relatief solide beeld zien. De PE is aan de lage kant (dat is positief). 2018 was een wat minder goed jaar, met een lagere dividenduitkering, verder is het dividend op pijl. Er is voldoende cashflow om het te dekken. Ze bevinden zich wel in een competitieve markt. De BT group mag niet achter gaan lopen qua innovatie, want dan kunnen ze geen relevante producten meer bieden.

Alec_Stocks_NL

Aviva

Aviva is een van de grootste verzekeraars ter wereld. Ze zijn marktleider in het Verenigd Koninkrijk en 2e in Canada. Verzekeraars hebben (net als banken) een wat afwijkende jaarrekening. De cijfers zien er als volgt uit:

Solvabiliteit4%
Rendement eigen vermogen13,8%
Koers / winstverhouding9,9
Dividendrendement6,8%
Dividend per aandeel0,31
Pay out ratio49%*

Verzekeraars hebben het in het huidige financiële klimaat best lastig, met name vanwege de lage rente. Toch presteert Aviva best goed. Als je dat combineert met 6,8% dividendrendement (pay out ratio van 49%), dan is dat niet verkeerd.

*Normaal vermeld ik hier de vrije kasstroom, maar deze kreeg ik niet correct uitgerekend. Tevens gaven openbare bronnen als gurufocus.com tegenstelde beelden.

Lees hier meer vergelijkbare artikelen!

Tot slot

De FTSE heeft een aantal prachtige hoog dividend aandelen (er zijn er meer dan deze 5), maar toch kleven er een aantal risico’s aan. Het grootste risico is de impact van de Brexit op het bedrijfsleven én de pond. Als dit risico is onderschat, kunnen de aandelen in waarde dalen. Uiteraard kan je je risico spreiden door slechts een percentage van je portefeuille in FTSE aandelen te beleggen.

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief (zie onder) en volg ons op Facebook!