De dividend aandelen BEL20

In de serie dividend aandelen van een specifieke index bespreek ik aandelen die uit een bepaalde index komen. De geselecteerde aandelen hebben een combinatie van een goede financiële positie en een mooie dividend uitkering, zodat ze cashflow te genereren voor een passief inkomen.

afbeelding dividend aandelen BEL20

Proximus

Proximus is een telecom aanbieder. Telecom vind ik een lastige branche, omdat de lange termijn ontwikkelingen onzeker zijn (met name of de bestaande partijen mee kunnen komen in de toekomst). Als ik naar het bedrijfsprofiel en de jaarcijfers van Proximus kijk, geeft dit wel een positief beeld.

Winst per aandeel1,57
Cashflow per aandeel4,61
Koers / winstverhouding6,74
Rendement eigen vermogen11,37
Dividend rendement6,64
Solvabiliteit (% eigen vermogen van balanstotaal34%

Er zit wel een risico als je kijkt naar de kortlopende schulden ten aanzien van vlottende activa. Dit kan druk geven op de betaalbaarheid van het dividend. Daar staat tegenover dat het aandeel gunstig geprijsd is.

Aperam

Het tweede aandeel is Aperam. Aperam is de op 5 na grootste roestvrij staal producent ter wereld. Ze hebben 6 fabrieken, in België, Brazilië en Frankrijk. Aperam was voorheen onderdeel van ArcelorMital, maar is in 2011 afgesplitst. Het lange termijn gemiddelde wat betreft dividend ligt rond de 3%, maar door een correctie, is dit aandeel een stuk interessanter geworden.

Winst per aandeel3,42
Cashflow per aandeel3,45
Koers / winstverhouding15,04
Rendement eigen vermogen17,68
Dividend rendement6,35
Solvabiliteit (% eigen vermogen van balanstotaal48%

De uitkering van het dividend is ongeveer 1,50 op jaarbasis, ongeveer 50% van de winst. De dividendlasten worden ruim gedekt door de vrije cashflow. Het eigen vermogen is prima en de schulden op korte termijn zijn betaalbaar op basis van de vlottende activa. Het aandeel ziet er solide uit, heeft een goede financiële uitgangspositie met een mooi rendement.

GBL

De volledige naam van GBL is Groep Brussel Lambert. Het is een investeringsbedrijf met participaties in andere bedrijven. De groep blijft groeien en het voordeel van meerdere participaties, is dat er sprake is van spreiding van het risico. Zo hebben ze aandelen in Total (oliemaatschappij), maar ook in een Lafarge (grondstoffenbedrijf voor de bouw). Het bedrijf is in 2019 aardig gestegen en is daardoor wat duurder dan ik normaal als koopbaar zie, maar door de sterke cijfers in combinatie met het rendement is het zeker een interessante investering voor een dividend portefeuille.

Winst per aandeel4,15
Cashflow per aandeel5,67
Koers / winstverhouding18,33
Rendement eigen vermogen4,14
Dividend rendement4,04
Solvabiliteit (% eigen vermogen van balanstotaal66%

GBL heeft weinig schulden, ruim voldoende geld om de schulden te betalen en voldoende cash voor nieuwe investeringen. Het dividend rendement ligt tussen de 3% en de 4% gemiddeld. Dit is niet heel hoog, maar het is voldoende voor GBL om zelf nieuwe investeringen te kunnen doen, waardoor het ook groeipotentieel heeft.

Solvay

Solvay is een chemiegroep met specifieke producten voor de industrie. Hierbij staat onderzoek naar duurzame en waardevolle oplossingen centraal. De branche maakt ze gevoeliger voor een recessie, maar door innoveren en verduurzamen hoog in het vaandel te hebben, heeft dit aandeel wel een enorme groeipotentie. Ook financieel staan ze er prima voor.

Winst per aandeel8,32
Cashflow per aandeel16,5
Koers / winstverhouding10,50
Rendement eigen vermogen8,17
Dividend rendement4,29
Solvabiliteit (% eigen vermogen van balanstotaal48%

Met een eigen vermogen van 50% en kortlopende schulden die prima gedekt zijn, heeft dit bedrijf een mooie balans. Het dividend van 4,29% (2018) is het hoogste van de afgelopen 5 jaar, normaal is het rond de 3,1%. Dit is een aandeel voor de zeer lange termijn, of zoals Warren Buffett zou zeggen, ‘Our favorite holding period is forever’.

Wil je meer lezen over investeringen die cashflow genereren? Lees dan ook de volgende blogposts!

Wil je op de hoogte zodra er een nieuw blog is geplaatst, schrijf je dan nu hieronder in op de nieuwsbrief!