dividend aristocrats ETF's degiro

Dividend Aristocrats ETF’s DEGIRO

Dividendaandelen van bedrijven zijn mooi om in te beleggen. Je ontvangt een deel van de winst als dividend, alleen maar omdat je het aandeel in je bezit hebt, zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen. Dividend Aristocrats keren al jaren dividend uit. Het kan soms lastig zijn om in de individuele aandelen van deze aristocrats te beleggen. Gelukkig zijn er Dividend Aristocrats ETF’s. Met 1 transactie van enkele tientjes beleg je in tientallen aandelen tegelijk. 

Er zijn bij DEGIRO (Nederlandse broker, prijsvechter) 3 verschillende dividend aristocrats ETF’s beschikbaar, deze heb ik op een rij gezet, inclusief het dividendrendement en wat de verschillen tussen de ETF’s zijn. Voor mensen die niet weten wat een dividend Aristocrat is, leg ik dat eerst kort uit.

De gemelde posities, kosten en dividendrendementen zijn gebaseerd op koersen van moment van schrijven (januari 2022)

Liever kijken/luisteren in plaats van lezen? Dat kan ook middels onderstaande video! 

Wat zijn dividend aristocrats

Een dividend Aristocrat is een beursgenoteerd bedrijf dat al lange tijd dividend uitkeert én dit niet heeft verlaagd in al die jaren. Het is afhankelijk van land/continent wanneer je als Aristocrat gekenmerkt wordt. In Europa kom je na 15 jaar op de dividend Aristocrat lijst, in Canada na 10 jaar, maar in de Verenigde Staten pas na 25 jaar (of soms 20 jaar). Bedrijven die het kenmerk ‘Dividend Aristocrat’ hebben  willen deze graag behouden. Het maakt ze populairder onder beleggers, ze hebben hiermee een goede status. 

Dat een bedrijf al langere tijd een deel van de winst uitkeert, geeft ook aan dat de cashflow en de financiën op orde zijn. Als je ieder jaar weer een deel van de winst aan je aandeelhouders uitkeert, maak je dus structureel (voldoende) winst. De Europese dividend Aristocrats en de Amerikaanse dividend Aristocrats heb ik, samen met het rendement al eerder op een rijtje gezet.

Je kan er voor kiezen om zelf in individuele aandelen te beleggen, maar wil je dat niet, kan je ook kiezen voor deze dividend Aristocrats ETF’s. Met 1 transactie van enkele tientjes, beleg je in tientallen bedrijven tegelijk en krijg je ieder kwartaal dividend uitgekeerd. 

De volgende drie Dividend Aristocrats ETF’s zijn beschikbaar bij DEGIRO en zitten in de zgn. Kernselectie. Dit houdt in dat je als klant van DEGIRO hier gratis in kan beleggen (1 transactie per maand). Meer weten? Lees hier meer op de website van DEGIRO.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF

ETF NaamISINDividendrendementRegio

Kosten

SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETFIE00B6YX5D402,12%Verenigde Staten0.35

De eerste ETF uit is de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF.  Dat is een mond vol, maar in het kort: SPDR is de aanbieder, het bedrijf achter de ETF. S & P US Dividend Aristocrats ETF houdt niks meer in dan dat het om dividend aristocrats gaat uit de US (United States) die  aan de S & P (Standard and Poor) index staan geregistreerd. 

Concreet volgt de ETF op het moment van schrijven 114 bedrijven die al minimaal 20 jaar dividend uitkeren en dit in die 20 jaar nooit hebben verlaagd. Deze bedrijven zijn allen in de Verenigde Staten gevestigd. Bedrijven waar je aan moet denken zijn bijvoorbeeld 3M, Exxon Mobil, IBM en Walgreens Boots Alliance. 

De kosten van de ETF zijn 0,35% en het dividendrendement is 2,12% op jaarbasis. 

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF

ETF NaamISINDividendrendementRegio

Kosten

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETFIE00B5M1WJ872,76%Europa0.3

Deze ETF wordt ook aangeboden door SPDR, maar belegt uitsluitend in Europese dividend Aristocrats. Waar de Amerikaanse bedrijven minimaal 20 jaar dividend moeten uitkeren zonder te verlagen om opgenomen te worden in de ETF, is de periode voor de Europese dividend Aristocrats voor deze ETF 10 jaar (uiteraard ook zonder te verlagen). 

Op dit moment volgt de ETF 40 bedrijven. Hierbij moet je denken aan bedrijven als l’Oréal, DSM, Deutsche Post, Allianz en Sanofi. Frankrijk, Duitsland, Finland en België zijn als landen het beste vertegenwoordigd. Het gaat om landen uit de EU, dus Zwitserse en Engelse bedrijven ontbreken.

De kosten van de ETF zijn 0,3% en het dividendrendement is 2,76% op jaarbasis.

SPDR S&P Gbl Div Aristocrats UCITS ETF

ETF NaamISINDividendrendementRegio

Kosten

SPDR S&P Gbl Div Aristocrats UCITS ETFIE00B9CQXS71 3,69%Wereldwijd0.45

De derde en laatste ETF uit de lijst met Dividend Aristocrats ETf’s is een ETF die wereldwijd in belegt (gbl staat voor global). Om te worden opgenomen in de lijst, moet een bedrijf minimaal 10 jaar dividend uitkeren, een hoog dividend hebben (dit staat niet nader gespecificeerd), een positief rendement op eigen vermogen en een positieve cashflow hebben.

Er wordt belegd in 96 bedrijven. Het gaat hier om bedrijven als Exxon mobile, Universal Corp, Enagas, Japan Tobacco en Mitsubishi. Het zwaartepunt van de beleggingen ligt in de Verenigde staten. ruim 50% van de beleggingen komen uit de VS. Andere landen zijn Japan, Verenigd Koninkrijk, China, Canada en bijvoorbeeld Zuid-Korea.

De kosten van de ETF zijn 0,45% en het dividendrendement is 3,69% op jaarbasis.

Het dividend van de drie dividend aristocrats ETF’s wordt ieder kwartaal uitgekeerd.

Handelen in dividend Aristocrat ETF's

Het wereldwijde aanbod van ETF’s is enorm en de namen lijken vrij veel op elkaar. Dit maakt het soms lastig om te controleren of je daadwerkelijk de juiste ETF hebt. Gelukkig is de ISIN uniek. Deze code wordt alleen voor deze ETF gebruikt. Wil je in een bepaalde ETF beleggen, zoek dan altijd eerst de ISIN erbij, voordat je hem bij je broker op zoekt. In deze lijst heb ik bij alle drie de dividend Aristocrats ETF’s de ISIN erbij gezet. 

Beleg je bij DEGIRO, dan kan je gratis in deze ETF’s beleggen. Let wel op dat de ETF’s op meerdere beurzen wordt aangeboden. Je moet hem wel op de beurs ‘Xetra’ (Duitse beurs) aankopen (op het moment van schrijven van dit artikel). Wil je weten hoe het werk, lees dat dan hier op de website van DEGIRO. 

Bedankt voor het lezen! Mis je een ETF of heb je vragen/opmerkingen? Laat een bericht achter onder dit artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.