Geld uitlenen via Mintos.com ervaringen na 1 jaar

Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met geld uitlenen als een echte bank, via Mintos.com. Na enkele maanden heb ik mijn eerste ervaringen gedeeld in deze blogpost. Hoe staat het er ongeveer een jaar later voor? Dat lees je terug in deze post!

Wat is Mintos?

Voor de mensen die Mintos niet kennen en de andere post niet willen lezen, hierbij kort wat Mintos.com eigenlijk is. Mintos brengt geldschieters/kredietverstrekkers (zoals banken) en mensen die geld over hebben om te investeren (zoals ik en vele andere particulieren) bij elkaar. Je stort geld bij Mintos.com, je geeft aan binnen welke grenzen je wilt investeren en Mintos zorgt dat je geld bij kredietverstrekkers komt en uitgeleend wordt. Dat werkt verassend eenvoudig toch!?

Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen en dit zijn mijn ervaringen bij mintos.

Wat zijn mijn ervaringen met Mintos.com

Mijn ervaringen met Mintos zijn verassend goed. Ik had in maart/april wat zorgen of alle geldschieters wel overeind bleven ten tijden van COVID-19, maar tot op heden gaat het goed. In een duidelijk dashboard, zie je goed terug wat de status is van leningen, inclusief leningen die in achterstand staan (op het ‘slechtste’ moment, had 45% van de leningen achterstand, maar die zijn allen ingelopen).

Mijn gemiddelde rendement over het afgelopen jaar is 11,41%! Daar ben ik bijzonder blij mee (als dividend belegger ben ik al blij met alles boven de 7%).

Grootste nadelen Mintos

Is alles koek en ei? Er zijn een paar nadelen. Er is 1 kredietverstrekker (Finko) die verkeerd in slecht weer. Ze zijn vanuit Mintos.com in onderhandeling hoe nu verder. Gesprekken worden netjes gedeeld en er is een voorstel gekomen (50% van openstaande bedrag betalen, rest kwijt schelden). Dit is voorgelegd aan iedereen met openstaande investeringen (zoals ik) en daar mag je akkoord/geen akkoord op geven. Mijn uitstaande saldo is gelukkig maar 0,3% van het geheel, dus zelfs al zie ik het nooit meer terug, heb ik nog een rendement van 11%+.

Dit zet mij wel aan het denken, wat als de grootste partij failliet gaat (Mogo). Daar heb ik ongeveer 38% van mijn investeringen uit staan. Dit is wel een serieus risico waar je rekening mee moet houden. Je kunt er voor kiezen om een tijdje niet in een kredietverstrekker te investeren, voor een betere spreiding.

Het tweede nadeel is, dat het rendement voor ongeveer 10,4% uit rente inkomsten bestaat en het overige deel uit inkomsten van de ‘secondaire markt’. In het kort: je kan je lening doorverkopen, zodat je je geld op kan nemen en hier kan je een korting voor aanbieden. Zo heb ik leningen met korting gekocht (bijvoorbeeld 10 euro, met 1% korting is 0,10 cent extra inkomsten). Wil je net dat extra beetje rendement, moet je dus goed nadenken over hoe je op de secundaire markt wil handelen. Zijn er mensen met voorkennis, dan kunnen ze leningen verkopen van bedrijven die nagenoeg failliet zijn. Mintos.com gaat hier goed mee om (Je kan niet handelen in ‘slechte leningen’), maar het blijft een risico (met mogelijkheid tot extra rendement.

Update juli 2021: iDeal is momenteel niet (meer) beschikbaar. Je kan eenvoudig geld overboeken. Het geld staat dan binnen 3 dagen (i.p.v.) enkele uren op de rekening. Ze zijn wel aan het kijken naar passende betaalmogelijkheden per land. Kans is groot dat het dus wel terug komt.

Mijn investeringsstrategie op Mintos.com

Voor de mensen die al account hebben aangemaakt bij Mintos of dit overwegen, je kunt verschillende parameters opgeven, om te investeren conform je eigen risicotolerantie. Deze parameters hanteer ik bij Mintos:

  • Met buyback garantie
  • Kredietverstrekker met een A of B rating
  • Max rente 17% (hoger is te hoog risico)
  • Geen zakelijke lening of verpandingen
  • Looptijd max 24 maanden
  • Bij secondary market: minimaal 1% korting

De belangrijkste parameter voor mij is ‘buyback’ garantie. Een investeerder koopt leningen in achterstand van 60+ dagen terug (vaak met rentevergoeding). Zonder buyback, investeer ik NIET! De rest wil ik soms wijzigen, als er een verstrekker een te groot percentage heeft, beleg ik er niet meer in. Zijn er geen leningen beschikbaar (wat nauwelijks voor komt), dan wil ik ook leningen accepteren van rating ‘C’.

Conclusie

Ik was in mijn eerste review al positief, dat is niet veranderd, sterker nog, ik heb alleen maar meer vertrouwen gekregen. Een deel van mijn investeringen (ongeveer 10%) loopt bij Mintos. Meer dan 15% tot 20% wil ik niet, vanwege een te groot risico, als er wat verkeerd gaat.

Overigens zijn ze transparant in jaarcijfers, ‘skin in the game’ van verstrekkers, wie er werkt (allemaal op LinkedIn te vinden) etc.. Wil je geld uitlenen als particulier, dan is Mintos.com een van de beste opties in mijn ogen.

Let op, dit is een onafhankelijke review, echter zijn de links naar Mintos.com affiliate links. Ik ontvang een kleine vergoeding, zonder dat het jou extra geld kost. De review is echter objectief, ik promoot geen bedrijven/producten waar ik niet achter sta. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *