Beleggen bij eToro: maandoverzicht oktober 2020

Let op, ik ben gestopt met beleggen bij eToro (ik focus me op 1 broker, namelijk DeGiro. Mijn beleggingen stonden te verspreid. eToro is nog steeds een prima broker, maar heeft niet mijn eerste keus).

Oktober 2020 was weer een bijzondere beursmaand. De laatste week van oktober was een van de slechtste weken van het jaar en verder heeft eToro een aantal wijzigingen doorgevoerd.

Het resultaat van mijn portefeuille was in oktober negatief, namelijk -1,28% (de wereldindex deed het met -3,14% een stuk slechter).

Ken je eToro niet? Lees dan eerst hier mijn review.

Wijzigingen eToro oktober 2020

De belangrijkste wijziging van eToro afgelopen maand, is dat mensen buiten Amerika (wij dus) niet meer rechtstreeks in Amerikaanse ETF’s kunnen handelen. Het aanbod ETF’s bij eToro was best goed, ze hebben er namelijk 151 (op het moment van schrijven). Het grootste nadeel is dat ze vrijwel allemaal Amerikaans zijn. Tevens zijn de minder liquide ETF’s niet altijd beschikbaar. Wat is er nog over? Op dit moment kan ik in 5 ETF’s rechtstreeks handelen (in plaats van 151). Dit zijn de volgende trackers: USA overheidsobligaties, obligaties overheden opkomende markten, FTSE, S&P 500 en wereldindex. Dit is helaas erg beperkt, maar nog geen reden om weg te gaan voor mij persoonlijk. Dit vraagt alleen wat aanpassingen aan mijn portefeuille

Je kunt wel beleggen in Amerikaanse ETF’s, maar dan als CFD, met of zonder hefboom. Met hefboom betaal je kosten, zonder niet. Bij een CFD koop je niet de echte ETF, maar de onderliggende waarde. Minimale instapbedrag is $ 500,- per transactie (dat was $ 50,-).

Wijzigingen in mijn portefeuille bij eToro

Ik heb best een aantal wijzigingen doorgevoerd in mijn portefeuille. De belangrijkste reden om deze door te voeren, is niet zozeer het wijzigen van het beleid omtrent ETF’s, maar de economische onzekerheid. COVID-19 krijgt weer meer voet aan de grond en Amerika zit midden in een verkiezingsstrijd. De spreiding qua aandelen was wat beperkt, omdat ik vooral op dividend focus. Zo zaten en geen tech aandelen in mijn portefeuille, omdat deze nauwelijks/geen dividend uitkeren.

Met oog op een mogelijke neerwaartse trend, heb ik afscheid genomen van een aantal aandelen die ik als hoger risico zie, of waar ik twijfels over had, zoals Shell, Chevron, Franklin Resources en nog een paar andere. Daar staat tegenover dat ik een aantal kwaliteitsaandelen heb toegevoegd die minder gevoelig zijn voor economische schommelingen, zoals Roche, Coca Cola en Nestlé, maar ook de tech aandelen Google en Facebook. Het totale dividendrendement ligt wat lager, maar het risico op koersdaling van de totale portefeuille is hierdoor lager.

Huidige portefeuille eToro

Mijn huidige portefeuille bij eToro ziet er als volgt uit (percentages zijn op basis van aankoop en tickers bij eToro kunnen afwijken van andere brokers).

Bedrijf Ticker Soort Land Percentage
Bank of China 3988.HK Aandeel Hong Kong 2,39
Automatic Data Processig ADP Aandeel USA 2,39
BASF BAS.DE Aandeel DE 2,48
Cadence BanCorp CADE Aandeel USA 2,39
Colgate Palmolive CL Aandeel USA 2,39
Duke Energy DUK Aandeel USA 2,39
EcoLab ECL Aandeel USA 2,39
Facebook FB Aandeel USA 2,39
Flow Traders FLOW.NV Aandeel NL 2,44
Valeo FR.PA Aandeel FR 2,39
Alphabet (google) GOOG Aandeel USA 2,39
Honeywell HON Aandeel USA 2,39
US bonds 7-10y ETF IEF ETF USA 9,63
Obligaties opkomende markten IEML.L ETF UK 3,58
ING INGA.NV Aandeel NL 2,39
FTSE 100 ETF ISF.L ETF UK 2,39
High yield obligaties JNK ETF USA 5,06
Johnson & Johnson JNJ Aandeel USA 2,39
Coca Cola KO Aandeel USA 2,42
Mastercard MA Aandeel USA 2,39
Nestle NESN.ZU Aandeel CH 2,39
National Grid NG.L Aandeel UK 2,39
NVIDIA Corp NVDA Aandeel USA 2,39
Realty Income O Aandeel USA 2,39
Roche Holding ROG.ZU Aandeel CH 2,39
US Bonds 1-3y ETF SHY ETF USA 4,82
Siemens SIE.DE Aandeel DE 2,39
STAG industrial STAG Aandeel USA 2,39
AT & T T Aandeel USA 2,39
US bonds short term inflation ETF VTIP ETF USA 9,6
Volatilitie ETF VXX ETF USA 2,47
Walgreens Boots Alliance WBA Aandeel USA 2,39
Welltower WELL Aandeel USA 2,39
cash 0,14

Het percentage ETF’s is ongeveer 37,5%. Het percentage obligaties is ongeveer 32%. Voor mijn persoonlijke situatie is dit een prima verhouding. Tevens heb ik een kleine positie in VXX, een ETF die de volatiliteitsindex volgt. Vaak bij dalende beurzen, stijgt deze ETF, dus dit is ter verkleining van het risico.

Gratis mijn strategie kopiëren bij eToro?

Let op, ik beleg momenteel niet meer bij eToro. Het is nog een prima broker, maar je kunt onze portefeuille niet meer volgen. Uiteraard kan je wel andere beleggers kopieëren. 

Wil je zonder zelf research te doen, automatisch beleggen in deze portefeuille, waarbij je niet eens zelf hoeft aan te kopen en verkopen, omdat je automatisch mijn strategie kopieert? Dat kan. Je hoeft alleen de volgende stappen te volgen:

  1. Maak een account aan bij eToro (als je die nog niet hebt)
  2. Stort geld (kan met iDeal, paypal etc.)
  3. Zoek op ‘LowRiskStrategy
  4. Klik op Copy (copy open trades ja)
  5. En dat is het!

Op het moment van schrijven is de eerste beursweek van november bijna ten einde en voorlopig noteren we een plus van bijna 3%. Begin december volgt de volgende update!

Je kunt bij eToro beleggen in CFD’s (mogelijkheid tot beleggen met hefboom, ik gebruik geen hefboom in mijn portefeuille).
Let op: 67% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD’s werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen? Volg ons op Facebook!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *