In deze FAQ (Frequently Asked Questions) vind je vragen terug die ik via mail en Facebook heb ontvangen, of waarvan ik denk dat die bij je spelen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Mail naar contact@mindset-business-finance.com of stel hem via Facebook.

Ik heb geld over en wil dit gaan beleggen. Waar begin ik?

Dit is de meest gestelde vraag, maar deze is ook heel persoonlijk. Om zo veel mogelijk situaties te beschrijven, zijn dit mijn antwoorden op volgorde van prioriteit

  1. Betaal je leningen af, op je hypotheek na (is je huis minder waard dan je schuld, betaal dan eerst een deel van je hypotheek af)
  2. Bouw een buffer op, zodat je in ieder geval 6 maanden vaste lasten kan betalen, wat er ook gebeurt (geeft ook rust als beleggingen slechter gaan dan verwacht). Hou het liefst ook een bedrag achter de hand voor als je onverwachte uitgave hebt aan bijvoorbeeld je huis, zodat dit niet van je ‘vaste lasten potje’ af hoeft te gaan.
  3. Investeer in jezelf! Lees boeken, ga naar trainingen en doe online cursussen over de onderwerpen waar je iets van wilt leren (beleggen, ondernemen, breien, persoonlijke ontwikkeling, enz.)
  4. Investeer je geld op de beurs, bij voorkeur in ETF’s. Lees er meer over beleggen in ETF’s voor beginners, of kijk bij onze modelportefeuilles
  5. Ben je op zoek naar een passief inkomen? Beleg dan in vastgoed, ETF’s/aandelen met dividenduitkeringen, obligaties, leen je geld aan uit particulieren (lees hier hoe) etc.. Beleg niet al je geld in 1 aandeel, maar spreidt je beleggingen, over bedrijven, landen (vandaar de voorkeur voor ETF’s als je net begint, maakt spreiden makkelijker)

Dit zijn mijn belangrijkste tips. Mis je iets, laat het mij weten!

Waarom moet ik betalen voor de portefeuilles?

Veel sites bieden gratis mini ebooks, cheatsheets en andere producten aan, in ruil voor je naam en emailadres. Laten we eerlijk zijn, hoe vaak lees/bekijk je die producten echt? Bijna nooit toch?

Als je betaalt voor een product is dit anders. Je hebt er bewust voor gekozen om geld uit te geven. Dit is een mentale trigger om daadwerkelijk actie te ondernemen en het te lezen en in praktijk te brengen.

Zoals eerder gezegd, mocht ik ooit de mogelijkheid hebben om mensen te helpen slimmer met geld om te gaan en er genoeg mee verdienen om dit als enige te doen, dan zou dat supergaaf zijn, maar ik wil het zo laagdrempelig mogelijk maken. Vandaar dat je je eigen prijs kan kiezen.

Hoe verdien je geld met deze website?

Laten ik beginnen dat ik in loondienst ben en dat dit leuk is voor erbij. Als ik ooit genoeg geld kan verdienen door mensen te helpen met hoe ze slim met geld om kunnen gaan, zou dat fantastisch zijn, maar daar verdien ik (lang) niet genoeg voor

Ik verdien op 2 manieren geld. Allereerst kan je hier een beleggingsportefeuille afnemen (met of zonder maandelijkse tips). Daar kan je zelf de prijs van bepalen (minimaal 3 euro, gaat nog BTW en transactiekosten vanaf, dus per aankoop verdien ik bijzonder weinig, maar hiermee hoop ik wel zoveel mogelijk mensen te helpen.

De 2e manier waarop ik geld verdien, is met links naar bedrijven waar ik fan van ben. Maak je een account aan of koop je een product bij de onderstaande bedrijven, dan ontvang ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost jou verder niks en ik doe dit alleen bij bedrijven waar ik voor de volle 100% achter sta. Dit zijn ze

  • eToro (broker zonder kosten, inclusief sociaal platform)
  • DEGIRO (Nederlandse broker, lage kosten, breed aanbod, selectie van gratis ETF’s)
  • Bol.com (voornamelijk voor links naar boeken in reviews)
  • Mintos.com (geld uitlenen als particulier, mijn rendement in 2020 11,47%)

Met het geld dat ik verdien onderhoud ik mijn website en koop ik nieuwe boeken/producten om te kunnen reviewen (en van te kunnen leren).

Wie ben je en waarom moeten we naar je luisteren?

In het kort: voormalig particulier financieel adviseur bij een grote bank, die zelf zijn financiën niet op orde had, naar financiën onder controle en op weg naar meerdere inkomstenbronnen uit onder meer beleggingen. Mijn uitgebreide achtergrond lees je bij ‘over ons‘.

Wat is je doel met deze website?

Mijn doel is om mensen te helpen slim om te gaan met geld en daarnaast te helpen met beleggen (het is echt eenvoudig, geloof me). Financiële onzekerheid geeft stress, daar komt bij dat bijna niemand zijn 70e wilt werken. Ik wil helpen dit te realiseren.