Geld uitlenen als particulier met Mintos

Ik heb het regelmatig over een passief inkomen, geld ontvangen zonder dat je daar specifiek uren voor hoeft te werken. Dit kan op vele manieren. Mijn voorkeur gaat uit naar beleggen in aandelen die dividend uitkeren. Recent kwam ik echter iets nieuws (voor mij in ieder geval) tegen, namelijk geld uitlenen als particulier, ook wel peer-to-peer lenen of p2p lenen genoemd. Dit kan via het platform van Mintos, waarbij je zelf het risico en de bijbehorende rendementen (tot boven de 10%!) kan kiezen.

Als je je aanmeldt via een Mintos link op deze pagina, krijg ik een kleine vergoeding.. 

Hoe kan je als particulier geld uitlenen

Geld uitlenen kan op verschillende manieren. Meest voorkomende manier is geld uitlenen aan kennissen (meestal echter zonder rente). Heb je spaargeld bij een bank staan? Eigenlijk leen je (onbewust) ook dat geld uit aan anderen. Een bank heeft een ’transformatie functie’. Ze lenen jouw spaargeld uit aan andere mensen of bedrijven. Je hebt echter geen invloed aan wie je geld wordt uitgeleend.

Sinds een aantal jaren is er nog een nieuwe variant, namelijk peer to peer lenen. Er zijn platformen zoals Mintos die leningverstrekkers en particulieren geldverstrekkers samen brengen. Bedrijven kunnen leningen volledig of deels ‘funden’ met geld van 1 of meer particulieren.

Peer to peer lenen bij Mintos

In Nederland is Mintos een van de grootste peer to peer lening platformen. Eind 2019 hebben ze 4,3 miljard euro aan financieringen uitstaan, verspreid over 32 landen (met name uit de EU). Er zijn ruim 230.000 particulieren en bedrijven die via Mintos deze leningen funden/financieren, waarbij de rendementen dus kunnen oplopen tot boven de 12%.

Aanmelden is eenvoudig. Je kan je aanmelden en na een selfie en een foto van je paspoort, kan je binnen 15 minuten geld storten (via iDeal overboeking (update juli 2021: ideal is momenteel niet beschikbaar. Je kan gewoon geld overboeken, maar duurt 1 tot 3 dagen i.p.v. enkele uren). Dit geld is binnen enkele dagen beschikbaar en dan kan ook jij je geld uitlenen aan andere mensen!

Je kan op 2 manieren je geld uitlenen. Je kan zelf leningen zoeken, waarbij je kan filteren op leningverstrekker, risico klasse, soort lening (hypotheek, auto, kort krediet etc.), looptijd (enkele maanden tot jaren) en nog enkele andere filters. Dit is behoorlijk tijdsintensief, het aanbod is namelijk groot.

Mintos biedt ook ‘autoinvest’ aan. Je kiest een verwacht rendement, waarbij de grootste variabele de looptijd is. Mintos investeert het voor je in wat beschikbaar is binnen de gestelde kaders, met een spreiding over meerdere soorten leningen. In mijn geval heb ik hiervoor (auto invest) gekozen.

Mijn geld wordt in bedragen van 10 euro per lening verdeeld uitgeleend over verschillende looptijden (van iets meer dan 1 maand tot 25 maanden).

Is peer to peer lenen veilig?

Bij een hoog rendement hoort een verhoogd risico. Het voordeel van een platform als dat van Mintos is dat ze gebaat zijn bij een laag risico. Als er veel leningen niet betaald worden, gaat het ten kosten van hun naam. Om het risico te beperken, kan je zelf kiezen welk risico je wilt lopen. Zo kan je kiezen voor leningen voor woningen tegen een lager rendement (maar wel veiliger) of leningen met extreem korte looptijden, zonder onderpand.

De meeste leningen (volgens Mintos ongeveer 95%) heeft een ‘buy back’ garantie. Dit houdt in dat de lening wordt teruggekocht door de verstrekker, als er een achterstand van 60 dagen of meer ontstaat. Tot slot hebben ze een statistiek pagina, waaruit blijkt dat minder dan 0,1% van de totale portefeuille in default staat.

Mocht je je geld nodig hebben, kan je de leningen terug verkopen. Dit is vrij van kosten en binnen enkele minuten is je geld weer beschikbaar. Let wel, dat je bij leningen in achterstand niet altijd de lening kan verkopen, hier wordt nog aan gewerkt.

Passief inkomen via Mintos: conclusie

Zoals ik eerder aangaf, ben ik altijd opzoek naar mogelijkheden tot aanvulling van mijn passieve inkomen. Mijn eerste ervaringen met Mintos zijn erg positief. Het feitelijke risico inschatten vind ik nog lastig, maar het lijkt redelijk (zeker gezien de spreiding en relatief hoge rentepercentages). Voorlopig beperk ik mijn inleg tot ongeveer 10% van mijn totaal belegde vermogen, om zo een goede spreiding te behouden van de totaal portefeuille houden.

De linken naar Mintos zijn affiliate links. Dit houdt in dat ik een vergoeding krijg als jij je via deze link aanmeld. Ik waardeer dit ten zeerste, maar voel je niet verplicht! Mocht ik in de toekomst negatieve ervaringen hebben met Mintos deel ik dat ook op dit blog

Er is op dit artikel een vervolg geschreven. Lees hier mijn ervaringen na 1 jaar bij Mintos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *