Wat is een broker?

Letterlijk vertaald betekent broker ‘makelaar’ of ‘tussenpersoon’. Vanuit het Engels vertaald is het ‘beurshandelaar’. Een broker maakt beleggen in aandelen, valuta, grondstoffen, obligaties en nog veel meer mogelijk. Het is jouw mogelijkheid om te beleggen op beurzen wereldwijd.

Wat voor soorten brokers zijn er?

Niet alle brokers zijn hetzelfde. De grootste en bekendste brokers, zoals die van je bank (vrijwel iedere bank is ook broker), Binck, Lynx en onze persoonlijke favoriet DeGiro maken handelen in producten als aandelen mogelijk. Dit zie ik als ‘traditionele brokers, die over het algemeen onder controle van de AFM en DNB staan, Nederlandstalige klantenservice hebben en bij KiFiD (Nederlands klachteninstituut voor financiële sector) aangesloten zijn.

Wat doet een broker precies?

De broker is (tegenwoordig) de softwarelaag tussen jou en de beurs. Je kan er orders inleggen, die ze doorsturen naar de beurs, betalen dividend uit en zorgen dat jij analyse tools hebt voor bijvoorbeeld technische analyse. Toch is de belangrijkste taak, het registreren van de aankopen en verkopen op jouw naam, zodat zowel de broker als jij weet van welke ondernemingen jij mede eigenaar bent. Wel zo handig als je bijvoorbeeld een keer naar een aandeelhoudersvergadering wilt, ook dat kunnen zij voor je regelen!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een broker?

De broker die je kiest is afhankelijk van je doel. Wij van www.mindset-business-finance.com beleggen met name in aandelen, ETF’s en obligaties. Soms maken we een uitstapje naar opties. Over het algemeen zijn de brokers van de grotere banken duurder dan de online alternatieven. Brokers kunnen verschillende soorten kosten rekenen, transactiekosten, periodieke ‘bewaarloon’, kosten voor dividend betalingen en kosten voor de beurskoersen. Lees daarom altijd goed de tariefoverzichten. Bij hefboomproducten als CFD’s en turbo’s kunnen brokers ook nog geld ontvangen van de aanbieders, of rente rekenen omdat ze een deel financieren. Dit is vaak minder doorzichtig, je doet er dus verstandig aan een aantal reviews te lezen.

Wat zijn onze favoriete brokers?

Er zijn veel goede brokers, zoals Binck en Lynx, maar wij houden van lage kosten. Twee brokers springen er voor ons uit, namelijk DEGIRO en eToro.

DEGIRO
DEGIRO is een 100% Nederlandse broker. Ze hebben intuïtief platform, lage kosten en een Nederlandstalige klantenservice. Tijdens de coronacrisis kregen ze zoveel nieuwe aanmeldingen, dat ze zelfs een wachtlijst hadden. Wij beleggen al langere tijd bij DEGIRO en je kan hier onze review lezen.

eToro
Met deze keuze zal niet iedereen het eens zijn. eToro is vooral een broker in hefboomproducten (CFD’s). Ongeveer 75% van de particuliere beleggers in CFD’s maakt geen winst. Toch heeft eToro 3 grote voordelen. Je kan er beleggen in aandelen zonder kosten (en zonder hefboom), je kan beleggers kopiëren (mij ook, ik ben te vinden onder ‘LowRiskStrategy’!) zonder dat het je geld kost en je kan ook delen (partials) van aandelen kopen (je kan met € 250,- een aandeel kopen van € 1.000,-. Je krijgt dan gewoon 0,25 aandeel, dat kan bijna nergens anders).

Eigenlijk is eToro een social media platform en broker in één en dat past goed bij ons!