Review broker Flatex – De broker zonder kosten

Vanaf 1 juni 2020 worden er wel kosten berekend (voor aandelen bijvoorbeeld 3,90, alleen turbo’s en CFD’s zijn nog gratis). Dit is nog niet verder in deze review verwerkt!

Flatex is sinds juni 2019 beschikbaar in Nederland en is direct onderscheidend. Ze rekenen namelijk GEEN transactiekosten. Is Flatex betrouwbaar? Zijn er inderdaad geen kosten? En hoe werkt het platform?
In deze review van de broker Flatex lees je de antwoorden op deze vragen en kijken we of dit een geschikte broker kan zijn voor een (dividend) belegger!

Leuk feitje voor we echt starten met de review: Flatex heeft in 2019 DeGiro (een broker met lage transactiekosten) overgenomen!

Review broker Flatex logo

Flatex een broker zonder kosten

Flatex geeft aan geen transactiekosten en geen bewaarloon te rekenen. In theorie zijn er dus geen kosten. Vanuit het oogpunt van een belegger klinkt dat fantastisch, maar Flatex moet geld verdienen, anders hebben ze als bedrijf dus geen bestaansrecht. Waar verdient Flatex dan geld mee?

Het verdienmodel van Flatex heeft verschillende aspecten. Het belangrijkste aspect is het verwerken van je orders. Koop je aandelen, dan handel je niet via Euronext (de ‘normale’ beurs in o.a. Nederland en Frankrijk), maar via Tradegate Exchange. Tradegate exchange is een zogenoemde secondary market. In het kort, Flatex biedt al zijn orders bij Tradegate aan en ontvangen daarvoor een vergoeding. In theorie kan het dus zijn dat je order wordt uitgevoerd tegen een minder gunstige prijs (al is het maar een fractie van een cent) dan direct bij een beurs als Euronext. Als particuliere belegger (als je limit orders gebruikt!) zal je hier weinig van merken, maar het is wel iets om te onthouden.

Verder kan je ook in CFD’s handelen. CFD staat voor ‘Contract For Difference’. Je belegt dan in een contract dat de waarde van een aandeel of index volgt, tegen een bepaalde marge. Flatex wordt ontvangt een vergoeding van de aanbieder van de CFD waarin gehandeld wordt.

Je belegt dus zelf gratis, maar Flatex verdient er indirect wel geld aan (uiteraard, anders heeft Flatex geen verdienmodel, dus geen bestaansrecht).

Zelf geld uitlenen als een bank tegen 9%+ rente? Lees in dit blog hoe!

Het platform van Flatex

Om de review goed uit te voeren, beleg ik sinds enige tijd bij Flatex. Alle belangrijkste aandelen van de Europese en Amerikaanse beurzen zijn beschikbaar bij Flatex. Ben je op zoek naar wat specifiekere aandelen, dan vind je die niet altijd terug (zoals veel REIT’s of BDC’s op de NYSE). Verder is het aanbod prima. De software (gebruikt op Android en desktop in februari 2020) is overzichtelijk, al moet je orders met een TAN code bevestigen, dat is even wennen. Het enige nadeel is dat je met name bij producten die veel op elkaar lijken (Turbo’s bijvoorbeeld) niet altijd duidelijk kan zien welke turbo het exact betreft. Bij twijfel kijk ik bij IEX of ik het juiste aandeel selecteer. Voor de mensen die in opties willen handelen: optiehandel is helaas niet mogelijk bij Flatex.

Is Flatex een betrouwbare broker?

Geen kosten wekt altijd enige argwaan bij mij, is het te mooi om waar te zijn? Flatex is een Duits bedrijf en bestaat al sinds 2006. Het bedrijf is in meerdere Europese landen actief en sinds zomer 2019 dus ook in Nederland. Ze staan onder toezicht van BaFin (Duitse AFM) en je vermogen tot € 100.000,- valt onder het deposito garantiestelsel. Verder verwerken ze jaarlijks (2019) 12,5 miljoen transacties en hebben ze voor 11 miljard aan effecten in beheer. 11 miljard is niet gigantisch, maar groot genoeg om een stabiele inkomstenbron te hebben.

Wat ik positief vind, is dat Flatex je aandelen niet uitleent, dit mag niet in Duitsland. Flatex heeft verder geen Nederlandse vestiging, maar wel een Nederlandse site en een Nederlandse klantenservice. Ze vallen niet onder Kifid (klachtencommissie voor financiële producten), dus kom je met klachten er niet uit met Flatex, ben je aangewezen op het voor mij onbekende Duitse recht.

Lees hier de review van broker DeGiro

Conclusie

Uit deze review blijkt dat Flatex een prima broker is, maar ik wil beginnen met 2 kanttekeningen: Flatex heeft geen vergunning bij de AFM/KIFID. Bij klachten ben je afhankelijk van de Duitse controle organen als je er met Flatex niet uitkomt. Tevens is het aanbod nog wat beperkt, niet alle ETF’s en (Amerikaanse) aandelen die ik in mijn portefeuille heb, of op mijn watchlist staan worden aangeboden via Flatex. Tot slot kan het handelen wat intuïtiever.

Desondanks zijn mijn ervaringen na enige tijd te handelen met een account bij Flatex positief. Flatex is een prima broker. Ben je een belegger met een klein budget en/of wil je veel handelen (in aandelen, CFD’s of turbo’s) dan is Flatex zeker een goede broker voor je, omdat je geen transactiekosten hebt.

Wil je als eerste mijn tips en reviews lezen? Schrijf je dan hieronder in op de nieuwsbrief!