Review broker Flatex

WIJZIGING: Vanaf 1 juni 2020 worden er transactiekosten berekend van € 3,90 per transactie (alleen turbo’s en CFD’s zijn nog gratis). Bij de eerste versie van deze review was dat niet bekend. De review is aangepast naar de nieuwe situatie.

Flatex is sinds juni 2019 beschikbaar in Nederland en was direct onderscheidend, ze rekende namelijk GEEN transactiekosten. Is Flatex betrouwbaar? Hoe is de kostenstructuur vanaf 1 juni 2020? En hoe werkt het platform?
In deze review van de broker Flatex lees je de antwoorden op deze vragen en kijken we of dit een geschikte broker kan zijn voor een (dividend) belegger!

Leuk feitje voor we echt starten met de review: Flatex heeft in 2019 DEGIRO  (een broker met lage transactiekosten) overgenomen!

Flatex een broker zonder kosten

Flatex is gestart zonder transactiekosten en/of bewaarloon te rekenen. In theorie zijn er dus geen kosten voor de belegger. Dit was het onderscheidende vermogen van Flatex. Helaas rekenen ze sinds 1 juni 2020 € 3,90 per transactie (m.u.v. turbo’s en CFD’s) en is het beste argument vanuit mijn optiek om er te beleggen is daarmee teniet gedaan.

Naast de transactiekosten heeft het verdienmodel van Flatex nog een aantal aspecten. Het belangrijkste punt is het verwerken van je orders. Koop je aandelen, dan handel je niet via Euronext (de ‘normale’ beurs in o.a. Nederland en Frankrijk), maar via Tradegate Exchange. Tradegate exchange is een zogenoemde secondary market. In het kort, Flatex biedt al zijn orders bij Tradegate aan en ontvangen daarvoor een vergoeding. In theorie kan het dus zijn dat je order wordt uitgevoerd tegen een minder gunstige prijs (al is het maar een fractie van een cent) dan direct bij een beurs als Euronext. Als particuliere belegger (als je limit orders gebruikt!) zal je hier weinig van merken, maar het is wel iets om te onthouden.

Verder kan je ook in CFD’s handelen. CFD staat voor ‘Contract For Difference’. Je belegt dan in een contract dat de waarde van een aandeel of index volgt, tegen een bepaalde marge. Flatex ontvangt een vergoeding van de aanbieder van de CFD waarin gehandeld wordt.

Naast de transactiekosten, verdient Flatex indirect ook geld (dat is bij andere brokers niet altijd zo).

Zelf geld uitlenen als een bank tegen 9%+ rente? Lees in dit blog hoe!

Het platform van Flatex

Om de review goed uit te voeren, beleg ik sinds enige tijd bij Flatex. Alle belangrijkste aandelen van de Europese en Amerikaanse beurzen zijn beschikbaar bij Flatex. Ben je op zoek naar wat specifiekere aandelen, dan vind je die niet altijd terug (zoals veel REIT’s of BDC’s op de NYSE). Verder is het aanbod prima. De software (gebruikt op Android en desktop in februari 2020) is overzichtelijk, al moet je orders met een TAN code bevestigen, dat is even wennen. Het platform is soms wat traag en de zoekfunctie voor turbo’s werkt soms helemaal niet. Een ander nadeel is dat je met name bij producten die veel op elkaar lijken (Turbo’s bijvoorbeeld) niet altijd duidelijk kan zien welke turbo het exact betreft. Bij twijfel kijk ik bij IEX of ik het juiste aandeel/turbo selecteer. Voor de mensen die in opties willen handelen: optiehandel is helaas niet mogelijk bij Flatex.

Is Flatex een betrouwbare broker?

Op het moment dat ik begon bij Flatex rekende ze geen kosten. Geen kosten wekt altijd enige argwaan bij mij, is het te mooi om waar te zijn? Het bedrijfsprofiel ziet er goed uit: Flatex is een Duits bedrijf en bestaat al sinds 2006. Het bedrijf is in meerdere Europese landen actief en sinds zomer 2019 dus ook in Nederland. Ze staan onder toezicht van BaFin (Duitse AFM) en je vermogen tot € 100.000,- valt onder het deposito garantiestelsel. Verder verwerken ze jaarlijks (2019) 12,5 miljoen transacties en hebben ze voor 11 miljard aan effecten in beheer. 11 miljard is niet gigantisch, maar groot genoeg om een stabiele inkomstenbron te hebben.

Wat ik positief vind, is dat Flatex je aandelen niet uitleent, dit mag niet in Duitsland. Flatex heeft verder geen Nederlandse vestiging, maar wel een Nederlandse site en een Nederlandse klantenservice. Ze vallen niet onder Kifid (klachtencommissie voor financiële producten), dus kom je met klachten er niet uit met Flatex, ben je aangewezen op het voor mij onbekende Duitse recht.

Wil je weten wat onze favoriete broker is? Lees er in deze review meer over!

Conclusie

Uit deze review blijkt dat Flatex een redelijke broker is, maar ik wil beginnen met 3 kanttekeningen: Flatex heeft geen vergunning bij de AFM/KIFID. Bij klachten ben je afhankelijk van de Duitse controle organen als je er met Flatex niet uitkomt. Tevens is het aanbod wat beperkt, niet alle ETF’s en (Amerikaanse) aandelen die ik in mijn portefeuille heb, of op mijn watchlist staan worden aangeboden via Flatex. Tot slot kan het handelen via het platform wat intuïtiever, sneller en stabieler.

Beleg je voornamelijk in turbo’s, dan is Flatex een prima platform (zeker als je je analyses buiten je broker om doet. Ben je een belegger in andere producten, zoals aandelen of opties, dan is de kans groot dat Flatex niet de beste broker is voor jou.

Wil je als eerste mijn tips en reviews lezen? Volg ons op Facebook!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.