Sparen of beleggen, wat is slim?

De spaarrente is vrijwel nul. Veel aandelen staan op het hoogste punt ooit (op het moment van schrijven). Sparen lijkt veilig en beleggen lijkt risicovol. Is dat wel echt zo? Wat is nu verstandig, sparen of beleggen? Je leest het in dit artikel!

Voordelen sparen ten opzichte van beleggen

Laat ik beginnen met wat ik vind dat sparen is. Sparen is geld op een aparte rekening zetten, waar je niet direct bij kan (door middel van pinnen bijvoorbeeld) en waar je meestal (helaas lang niet altijd meer) rente over ontvangt. Geld dat je vast zet in deposito’s, obligaties, spaarpotten etc., valt voor mij in dit geval niet onder sparen.

Sparen heeft verschillende voordelen ten opzichte van beleggen. Zo is spaargeld, ondanks dat het op een aparte rekening staat, direct beschikbaar in geval van nood, is het veilig als het gaat om potentieel verlies het bedrag (in Nederland tot € 100.000,- per rekeninghouder gegarandeerd) en kan je bijzonder eenvoudig beginnen met sparen.

Er zijn ook nadelen. Het rendement op spaargeld is vrijwel 0. Geld verliest wel zijn waarde helaas, omdat het leven duurder wordt (ook wel inflatie genoemd). De laatste jaren was de inflatie gemiddeld ongeveer 2%. Je kan voor hetzelfde geld dus ieder jaar 2% minder kopen. Tot ongeveer 2007 was de rente op een spaarrekening voldoende om de inflatie te dekken, maar dit is al jaren niet meer zo. Spaar je alleen zonder te beleggen, dan wordt jouw spaargeld dus steeds minder waard. 2% lijkt niet veel, maar als je dit op de lange termijn ziet (meestal spaar je voor iets dat wat verder in de toekomst ligt), kan het toch oplopen. Spaar je niet meer, verlies je dus indirect toch spaargeld. Dat is zonde!

Beginnen met beleggen? Lees hier de 3 eenvoudigste manieren om te starten!

Voordelen beleggen ten opzichte van sparen

Ook hier begin ik met mijn definitie van beleggen. Beleggen is voor mij geld investeren in bedrijven of obligaties (al dan niet via een ETF (staat voor Exchange Traded Fund en is gewoon een mandje aandelen) voor een periode van 5 jaar of langer. Doel van beleggen is rendement door steeds hogere koersen en/of rendement door dividend dat uitbetaald wordt. Dividend is een winstuitkering die bedrijven doen (wat een mooie extra inkomstenbron kan zijn). Beleggen in opties, cryptocoins, turbo’s, CFD’s en andere exotische varianten vallen voor dit artikel NIET onder beleggen.

In tegenstelling tot sparen zijn er geen garanties bij beleggen. Je belegt in een bedrijf, waarbij het uitgangspunt is dat het bedrijf meer waard wordt. Dit doen ze door te groeien in omzet (gewoon meer verkopen) of grotere winstmarges op te bouwen. Vallen de resultaten tegen dan dalen de koersen, valt het mee, dan stijgt de koers. Beleg je op de korte termijn, dan kunnen deze schommelingen heftig zijn. Tussen 1 januari en half maart 2020 was het koersverlies in sommige aandelen (zoals Shell) ruim 50%! Was je in december begonnen met € 10.000,-, dan was daar half maart nog maar € 5.000,- van over!

Toch is beleggen minder risicovol dan het lijkt, mits de discipline hebt om niks te doen (beleggen en afblijven dus), voldoende spreiding toepast (over landen, branches, maar ook aandelen en obligaties) en er lang genoeg vanaf blijft. Beleggen kan al heel lang (sinds de tijd van de VOC schepen) en de koersen zijn altijd gestegen. Eind 2020 staan de koersen van de meeste aandelen alweer hoger dan begin van 2020, ondanks de corona crisis!

Sparen lijkt dus veiliger, maar de belegger is de afgelopen 100+ jaar toch altijd beter af geweest. Soms heb je er alleen 10 jaar of langer voor nodig.

Beleggen lijkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Iedereen kan beleggen, zonder adviseur en zonder een groot startbedrag (€ 50,- is al genoeg). Een van mijn doelen is jou helpen om financiële vrijheid te bereiken. Beleggen is daar een onderdeel van. Heb je geen/nauwelijks ervaring met beleggen of zoek je een manier om te beleggen die niet tijdsintensief is? Lees dit artikel, zodat jij ook eenvoudig kan starten!

Wanneer kies je voor beleggen?

Het korte antwoord: als je genoeg geld hebt. Hier kan je alleen helemaal niks mee, want wat is genoeg? Wat als je wel wilt beleggen, maar geen spaargeld hebt?

Laat ik beginnen met een goede richtlijn: zorg voor een spaarrekening met een buffer waar je 6 maanden je vaste lasten van kan betalen. Eventueel kan je zorgen dat je buffer nog iets hoger is, als je bijvoorbeeld geld achter de hand wilt houden voor een auto. Deze buffer is heilig en kom je niet aan (tenzij je bijvoorbeeld werkloos raakt). Het NIBUD heeft ook een ‘bufferberekenaar’ die je kunt gebruiken en die vind je hier. Hier kun je gratis (zonder mail achter te laten enzo) een eenvoudig, digitaal spaaradvies krijgen voor jouw situatie. Heb je conform deze richtlijn (NIBUD of die van mij) voldoende spaargeld? Iedere euro hierboven kan je beleggen, mits je je daar confortabel bij voelt natuurlijk.

Heb je nog geen grote buffer bij elkaar weten te sparen, maar wil je wel beleggen? Kies er dan voor om iedere keer als je een bedrag naar je spaarrekening overboekt, 1/3e daarvan te beleggen. Op deze manier bouw je goed aan je spaarbuffer, maar leer je ook beleggen.

Ga je binnen 10 jaar met pensioen? Dan kan het verstandig zijn je beleggingen af te bouwen. Lees je goed in of neem een financieel adviseur in arm. Je wilt niet dat je vlak voor je pensioen een groot koersverlies lijdt.

Tot slot: heb je schulden zoals een auto op afbetaling, doorlopend krediet, studieschuld of een openstaande creditcardrekening? Betaal dit als allereerste af! Een lening of krediet kost veel meer dan je spaargeld op gaat leveren. Een lening voor je huis met een laag rentepercentage is niet erg, maar zorg dat je in ieder geval zo snel mogelijk naar een situatie gaat met overwaarde.

Wil je beter worden in sparen? Schrijf je hier in voor onze spaarchallenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *