Update: 21 dagen zonder klagen na 1 maand

Op 1 oktober 2019 ben ik gestart met de de challenge van Will Bowen om 21 dagen lang aaneengesloten niet te klagen. De eerste maand zit erop!

Tussenstand, de feiten

In mijn eerst blog heb je kunnen lezen dat ik de uitdaging om 21 dagen niet te klagen aan ben gegaan, naar het boek van Will Bowen. Mocht je het niet gelezen hebben, het doel is om 21 dagen aaneensluitend niet te klagen. De definitie van klagen is ‘Elke uiting van ongenoegen/ontevredenheid, pijn of verdriet’. Dit moet ik wel daadwerkelijk hardop uitten. Klaag ik dan moet ik een armbandje van pols wisselen, om zo bewustwording te creëren.

Mijn huidige status: Ik klaag nauwelijks meer! Mijn record na 1 maand staat op 2 volledige dagen zonder te klagen en daar ben ik trots op! Ik heb 5 keer de eerste dag gehaald en 1 keer de 2e dag. In het dagelijks leven kies ik steeds vaker mijn woorden zorgvuldiger. Ik heb enkele complimenten gekregen dat ik altijd positief ben en merk dat ik ook het klaaggedrag (zeker als het om roddelen gaat) makkelijker bespreek met de persoon die structureel loopt te klagen. Inmiddels dringt wel steeds meer het besef door, dat het inderdaad een challenge is die tijd gaat vergen. Dat is ook nodig, ik klaag al mijn hele leven, dus dit is niet iets wat in een weekje is afgeleerd. Verandering kost tijd, maar daar pluk je dan wel de vruchten van!

In mijn eerste blog heb ik beloofd om meer te delen uit het boek. Vandaag deel ik het waarom achter klagen.

Waarom klagen mensen?

Will Bowen beschrijft in zijn boek 5 redenen waarom mensen klagen:

1: Klagen om aandacht te vragen
De meest voorkomende vorm van klagen zijn de kleine dagelijkse dingen zoals ‘Het regent vandaag alweer, ik ben er wel klaar mee’ en ‘Alweer vertraging met de trein’. De reden dat mensen hierover beginnen is eenvoudig. Het is een makkelijk en herkenbaar, waardoor je direct een gesprek op gang helpt. Er is bijna altijd wel iemand die er op reageert, vaak met een medelevende reactie. Het nadeel is dat het altijd negatief is en je daardoor energie kost.

Om niet meegezogen te worden in de negatieve flow, kan je positief in plaats van medelevend reageren (heerlijk zo’n vertraging, ik heb mijn boek uit kunnen lezen). Mensen hebben snel door dat je niet zit te wachten op de negatieve uitingen.

2: Klagen om te ontkomen aan verantwoordelijkheid
De 2e reden om te klagen is verantwoordelijkheid te ontduiken. Deze manier van klagen uit zich vaak in ‘Ik kan dat echt niet voor je doen, mijn manager heeft mij al zoveel werk gegeven’ (lees, ik wil of kan het niet doen en verschuil mij achter mijn manager, zodat ik zelf de verantwoordelijkheid niet hoef te dragen).

Je kan reageren met een wedervraag als ‘stel je hebt er wel de tijd voor, hoe zou je het dan aanpakken’? Zo dwing je mensen in oplossingen te denken in plaats van problemen.

3: Klagen om op te scheppen / uit jaloezie
Opscheppen of uitingen die duiden op jaloezie is de derde vorm reden om te klagen. Het doel is om de eigen superioriteit te uiten. Het spreekwoord ‘de beste stuurman staan aan wal’ is hier vaak van toepassing, bijvoorbeeld ‘Noem je dat inzicht en coaching? Als hij het spel breder had getrokken, was de tegenstander nergens meer’ (lees, ik kan beter coachen, ze hadden mij coach moeten maken).

Je kan hier het beste mee omgaan door op een positieve manier een vervolgvraag te stellen, zoals ‘Je lijkt hier verstand van te hebben, welke tips heb je verder nog’? Het gesprek heeft snel een positieve wending en wellicht leer je er nog iets van!

4: Klagen om macht te krijgen
Macht vind ik persoonlijk de vervelendste aanleiding om te klagen. De klager zoekt mede standers om iets voor elkaar te krijgen. Vaak ligt de basis in roddelen. Bijvoorbeeld: ‘De superuser weet op zich wel aardig hoe het werkt, maar uitleggen kan hij niet en als je wat gedaan wilt hebben moet je weken wachten, vind je ook niet?’ (lees, hij heeft een functie die ik ambieer, of ik vind hem onterecht op die positie zitten, als we maar met genoeg mensen zijn kunnen we er wellicht wat aan doen).

In mijn ogen is zo ongeveer de enige correcte manier van reageren: ‘Het klinkt alsof je veel met hem/haar te bespreken hebt, zal ik kijken of hij/zij er is?’ Dit maakt serieuze problemen bespreekbaar en anders is het blijkbaar niet belangrijk genoeg. Ga er in ieder geval niet in mee!

5: Klagen als excuses
Waar ontkomen aan verantwoordelijkheid zich richt op de toekomst, slaat deze reden tot klagen op een gebeurtenis die al heeft plaats gevonden. Dit uit zich bijvoorbeeld als volgt: ‘Sorry, mijn laatste meeting liep uit en vervolgens stond ik zo vast in het verkeer, dat ik echt geen tijd meer had om boodschappen te doen’. Hierbij geeft de klager externe factoren de schuld van het niet doen (of vergeten) van andere activiteiten. Als je met de klager in gesprek gaat en oplossingen aandraagt (ga wat eerder weg, blok je agenda), schiet hij/zij in de verdediging.

Een goede manier om te reageren is de tegenpartij uit te dagen zelf met een oplossing te komen, door een vraag te stellen als ‘Kan gebeuren, maar wat ga je de volgende keer anders doen om dit te voorkomen’? Wederom wordt de klager gedwongen om in oplossingen te gaan denken. Als hij/zij een suggestie doet, legt hij zich bovendien vast, waardoor hij/zij de volgende keer geen extern excuus meer heeft.

Over ongeveer een maand zal ik de volgende update schrijven en weer een aantal andere zaken uit het boek ‘a complaint free world’ (een betere wereld) van Will Bowen belichten.

Wil je als eerste mijn blog posts lezen, schrijf je dan hieronder in op onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten