In dit woordenboek staan termen die je regelmatig langs hoort komen, maar die soms wat verwarrend kunnen zijn. Ons doel is om te zorgen dat ook jij het snapt. De lijst begint aardig lang te worden. Je kan met ctrl-f, de zoekfunctie van je telefoon/tablet of de zoekfunctie rechtsboven zoeken op specifieke termen.

woordenboek voor beleggers

Soorten orders

Wil je beleggen, dan moet je een order inleggen. Dat klinkt logisch, maar een broker biedt verschillende soorten orders aan. Dit zijn de belangrijkste:

Market/Bestens order
Een Market order of ook wel Bestens order is verkopen tegen de huidige geldige laatkoers. Je krijgt de prijs die nu geldt. Gebruik deze order zo min mogelijk, omdat je zeker bij minder verhandelde aandelen, op een slechte prijs uit kan komen.

Limitorder
Dit is mijn favoriete order. Je geeft een limiet aan, dat onder de huidige prijs ligt. Is er iemand die die prijs wilt betalen, krijg je je aandelen voor de gevraagde prijs, of lager. Je moet soms wel wat geduld hebben (leuk detail, je ziet je order dan in het ‘orderboek’ bij de biedkoersen staan. Je kan ook een limit verkooporder instellen. Haal je je koersdoel, dan wordt je positie verkocht en heb je je winst verzilverd.

Stoploss order
Stoploss is een verkooporder (kan echter ook als kooporder gebruikt worden). Daalt je aandeel onder een specifieke koers, dan wordt hij direct verkocht (als marketorder), zodat je je verlies kan nemen en voorkom je een groter verlies.

Short gaan

Short gaan is inspelen op een daling. In plaats van een aandeel kopen, ‘verkoop’ je het aandeel. Short gaan kan op vele manieren, bijvoorbeeld met opties, turbo’s, CFD’s (zowel met als zonder hefboom). Daalt het aandeel, dan maak je winst, stijgt het aandeel, dan maak je verlies.

Long gaan

In tegen stelling tot short gaan, verwacht je als je een long positie inneemt dat de het aandeel (of grondstof, obligatie, crypto etc.) stijgt. Dit kan door gewoon een aandeel te kopen, of met hefboomproducten.

Dividend

Dividend is niets meer dan het uitkeren van een deel van de winst. Je bent mede eigenaar van het bedrijf en daar ontvang je bij sommige bedrijven een bedrag voor. Dit kan per jaar, halfjaar, kwartaal of soms zelfs per maand uitbetaald worden. Dit is een van onze favoriete manieren van beleggen, want het levert een mooie cashflow op!

Ex-dividend datum

Beleg je en vind je dividend belangrijk, dan ken je deze term waarschijnlijk al. Op de ex-dividend datum wordt bepaald wie er (voor opening van de beurs) aandelen in bezit heeft van het betreffende bedrijf. Deze krijgen enkele dagen/weken later het dividend uitgekeerd. Je hoeft op de uitkeringsdatum de aandelen niet eens meer te bezitten!

Technische analyse

Over technische analyse zijn vele boeken geschreven. Je probeert op basis van trends uit het verleden te bepalen wanneer je een long of short positie in gaat nemen. In de basis is technische analyse eigenlijk gedragsanalyse. Je zoekt naar patronen van beleggers die zich herhalen, zodat jij je voordeel ermee doet. Technische analyse wordt vooral door daytraders en swingtraders gebruikt

Fundamentele analyse

In tegenstelling tot technische analyse, draait fundamentele analyse om het analyseren van het bedrijf en de positie van het bedrijf in binnen de economie. Van de jaarrekening tot de macro economische gegevens, de concurrenten en het management van de onderneming, alles wordt in kaart gebracht. Vervolgens kijk je of de huidige prijs passend is bij het bedrijf. Vind je het bedrijf ondergewaardeerd, kan je aandelen kopen. De meest bekende belegger die gebruik maakt van fundamentele analyse is Warren Buffet.

Orderboek

Als je bij een broker de koers bekijkt, dan zie je een biedt en een laat koers. Koop je een aandeel (zonder limit order) dan krijg je het aandeel voor de biedprijs. Soms zie je alleen biedt en laat prijzen van 1 niveau soms zie je ze (zoals bij DEGIRO) tot 5 diep. Je ziet het bedrag en het aantal dat wordt aangeboden.

Heb je termen die je hier mist? Stuur ons een berichtje via Facebook en we voegen hem toe!